ciasto bananowe bez ciastek

zwykłych produktów, dla całej rodziny, wakacje każdego dnia! Ciasto bananowe to przepis, który urozmaici Twoje codzienne menu i będzie doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty lub porannej kawy. Odbywa się to bardzo prosto z gotowego ciasta francuskiego. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 37 % 20 g
węglowodany 54 % 29 g
310 kcal
IG: 0 / 55 / 45

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bananowe bez ciastek? Przygotuj składniki bazy. Będziesz potrzebował gotowego ciasta francuskiego bez drożdży. Zwykle jest sprzedawany zamrożony w postaci dwóch talerzy. Wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby miał czas na rozmrożenie. Lepiej to zrobić na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj go lekko od środka do krawędzi w dwa małe, identyczne prostokąty o grubości około 5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp ciasto odrobiną cukru pudru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś jedną warstwę ciasta na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Przykryj go kolejnym arkuszem pergaminu. Umieść na wierzchu trochę ciężaru, aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno podczas pieczenia. Umieściłem kolejną mniejszą blachę do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Schłodzić gotowe ciasto. Podobnie upiecz drugie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj jedzenie. Wybierz twaróg grubszy - od 5% i więcej, dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Masło powinno być również wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Jeśli twaróg jest grudkowaty, najpierw ubij go blenderem lub przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Miękkie masło ubij mikserem razem z cukrem pudrem i wanilią, aż będzie puszyste. Lepiej jest użyć cukru pudru do kremu, lepiej rozproszy się w kremie, a cukier będzie odczuwalny na zębach. Wanilina umieścić bardzo małą ilość, dosłownie szczyptę, ponieważ ma bardzo skoncentrowany smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kawałkach dodaj twarożek puree lub ubity blenderem. Jeszcze raz ubij masę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie umyj cytrynę sodą za pomocą pędzla, a następnie osusz. Usuń drobną tarką górną warstwę skórki, uważając, aby nie dotknąć białej gorzkiej części. Dodaj skórkę z cytryny do śmietany i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić skórkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia weź dojrzałe, ale nie przejrzałe banany. Umyj je i osusz przed użyciem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie obierz je i pokrój w plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż ciasto. Połóż pierwsze ciasto francuskie na dnie prostokątnego pergaminu. Rozłóż na nim jedną trzecią kremu twarogowo-maślanego. Spłaszcz go. Rozłożyłem krem za pomocą worka do szprycowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na śmietanie ułóż połowę kręgów bananów w jednej warstwie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nałóż więcej kremu na wierzch. Na śmietanie połóż pozostałe banany. Posmaruj banany pozostałą śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj ciasto drugim ciastem i lekko dociśnij, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować plasterkami bananów i miętą.

sam wymyśliłem to ciasto. Ogólnie rzecz biorąc, w Internecie jest wiele różnych przepisów na ciasta bananowe. Zarówno z ciasta francuskiego, jak i z twarogiem. Ale chciałem połączyć mój ulubiony krem twarogowo-maślany w moim cieście, do którego dodałem trochę skórki, aby rozcieńczyć słodycz kremu odrobiną cytrusowej kwaskowatości. Jeśli chodzi o ciasta, zwykle są one po prostu pieczone, a następnie cięte wzdłuż. Postanowiłem zrobić gęste ciasta, jak na milfey. Ciasto okazało się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy