skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bananowe bez ciastek? Przygotuj składniki bazy. Będziesz potrzebował gotowego ciasta francuskiego bez drożdży. Zwykle jest sprzedawany zamrożony w postaci dwóch talerzy. Wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby miał czas na rozmrożenie. Lepiej to zrobić na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj go lekko od środka do krawędzi w dwa małe, identyczne prostokąty o grubości około 5 mm.
Krok 3:
Posyp ciasto odrobiną cukru pudru.
Krok 4:
Przenieś jedną warstwę ciasta na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Przykryj go kolejnym arkuszem pergaminu. Umieść na wierzchu trochę ciężaru, aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno podczas pieczenia. Umieściłem kolejną mniejszą blachę do pieczenia.
Krok 5:
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Schłodzić gotowe ciasto. Podobnie upiecz drugie ciasto.
Krok 6:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj jedzenie. Wybierz twaróg grubszy - od 5% i więcej, dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Masło powinno być również wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Jeśli twaróg jest grudkowaty, najpierw ubij go blenderem lub przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 7:
Miękkie masło ubij mikserem razem z cukrem pudrem i wanilią, aż będzie puszyste. Lepiej jest użyć cukru pudru do kremu, lepiej rozproszy się w kremie, a cukier będzie odczuwalny na zębach. Wanilina umieścić bardzo małą ilość, dosłownie szczyptę, ponieważ ma bardzo skoncentrowany smak.
Krok 8:
W kawałkach dodaj twarożek puree lub ubity blenderem. Jeszcze raz ubij masę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Dokładnie umyj cytrynę sodą za pomocą pędzla, a następnie osusz. Usuń drobną tarką górną warstwę skórki, uważając, aby nie dotknąć białej gorzkiej części. Dodaj skórkę z cytryny do śmietany i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić skórkę.
Krok 10:
Do nadzienia weź dojrzałe, ale nie przejrzałe banany. Umyj je i osusz przed użyciem.
Krok 11:
Następnie obierz je i pokrój w plasterki.
Krok 12:
Złóż ciasto. Połóż pierwsze ciasto francuskie na dnie prostokątnego pergaminu. Rozłóż na nim jedną trzecią kremu twarogowo-maślanego. Spłaszcz go. Rozłożyłem krem za pomocą worka do szprycowania.
Krok 13:
Na śmietanie ułóż połowę kręgów bananów w jednej warstwie.
Krok 14:
Nałóż więcej kremu na wierzch. Na śmietanie połóż pozostałe banany. Posmaruj banany pozostałą śmietaną.
Krok 15:
Przykryj ciasto drugim ciastem i lekko dociśnij, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
Krok 16:
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować plasterkami bananów i miętą.
sam wymyśliłem to ciasto. Ogólnie rzecz biorąc, w Internecie jest wiele różnych przepisów na ciasta bananowe. Zarówno z ciasta francuskiego, jak i z twarogiem. Ale chciałem połączyć mój ulubiony krem twarogowo-maślany w moim cieście, do którego dodałem trochę skórki, aby rozcieńczyć słodycz kremu odrobiną cytrusowej kwaskowatości. Jeśli chodzi o ciasta, zwykle są one po prostu pieczone, a następnie cięte wzdłuż. Postanowiłem zrobić gęste ciasta, jak na milfey. Ciasto okazało się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g