skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym? Dobrze opłucz filety z kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść z folii. Przeciąć na pół. Sól, pieprz zmieloną czarną papryką lub mieszanką papryki.
Krok 2:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób ustalić, że olej jest wystarczająco rozgrzany. Zanurz drewnianą szpatułkę w oleju. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces pieczenia. Umieść przygotowany filet na patelni i smaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 3:
Przygotuj sos. Wlej śmietanę do pojemnika. Wyciśnij obrane ząbki czosnku przez prasę. Dodaj tymianek i musztardę. Wymieszaj wszystko razem. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu produktu, tym bardziej kaloryczne będzie danie. Jeśli zdecydujesz się dodać gotowe przyprawy do kurczaka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Czasami w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso i sos, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Weź pyszny ser, nie przaśny.
Krok 5:
Lekko nasmaruj formę żaroodporną rafinowanym olejem roślinnym. Ułóż smażony filet z kurczaka w jednej warstwie.
Krok 6:
Równomiernie polej kurczaka sosem śmietanowym.
Krok 7:
Posyp tartym serem
Krok 8:
Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej, 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piecz filety z kurczaka w sosie śmietanowym w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Jak sprawdzić gotowość potrawy? Kurczak zrumieni się na wierzchu. Miąższ powinien być łatwo przebity nożem i wypłynie przezroczysty sok. W formie powstaje dużo płynu, który można wykorzystać jako smaczny sos do dekoracji.
________________________________________________________________
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g