filet z kurczaka w sosie śmietanowym z serem

trochę czasu - i morze rozkoszy! Ten przepis na pewno będziesz chciał zachować w swojej kulinarnej skarbonce. Danie jest proste, niedrogie, szybko się gotuje. Może być podawany jako osobne niezależne danie (bez przystawki). Świetnie komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw (i nie tylko).
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym? Dobrze opłucz filety z kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść z folii. Przeciąć na pół. Sól, pieprz zmieloną czarną papryką lub mieszanką papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób ustalić, że olej jest wystarczająco rozgrzany. Zanurz drewnianą szpatułkę w oleju. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces pieczenia. Umieść przygotowany filet na patelni i smaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Wlej śmietanę do pojemnika. Wyciśnij obrane ząbki czosnku przez prasę. Dodaj tymianek i musztardę. Wymieszaj wszystko razem. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu produktu, tym bardziej kaloryczne będzie danie. Jeśli zdecydujesz się dodać gotowe przyprawy do kurczaka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Czasami w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso i sos, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Weź pyszny ser, nie przaśny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko nasmaruj formę żaroodporną rafinowanym olejem roślinnym. Ułóż smażony filet z kurczaka w jednej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równomiernie polej kurczaka sosem śmietanowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp tartym serem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej, 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piecz filety z kurczaka w sosie śmietanowym w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Jak sprawdzić gotowość potrawy? Kurczak zrumieni się na wierzchu. Miąższ powinien być łatwo przebity nożem i wypłynie przezroczysty sok. W formie powstaje dużo płynu, który można wykorzystać jako smaczny sos do dekoracji.

________________________________________________________________

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy