bajgle na śmietanie z powidłami

proste, dostępne dla wszystkich wypieki pochodzą z dzieciństwa! Możesz nawet gotować bajgle na kwaśnej śmietanie z dżemem z dziećmi - z pewnością pokochają majstrowanie przy miękkim cieście i skręcanie z niego spirali. A potem cała rodzina cieszyć się wynikiem przy filiżance aromatycznej herbaty lub kawy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 70 % 44 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bajgle na śmietanie z dżemem? To bardzo proste wypieki, z którymi poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Weź mąkę najwyższej jakości. Kwaśna śmietana jest odpowiednia, niewodna, o zawartości tłuszczu 15-20%. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę, miękkie masło o temperaturze pokojowej i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nadal nie osiągniesz pełnej jednorodności ze względu na masło, które pozostanie w małych kawałkach, więc po prostu wymieszaj, aby jajko dobrze się rozeszło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W częściach dodaj mąkę przesianą sodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj rękami miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli nie chcesz ręcznie wyrabiać ciasta, możesz użyć maszyny kuchennej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 3 równe części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdą część rozwałkuj na posypanym mąką stole w okrąg o grubości około 2-3 mm i pokrój na 6-8 trójkątów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż 1 łyżeczkę dżemu na szerokiej krawędzi każdego trójkąta. Dżem można zastąpić dżemem lub innym słodkim nadzieniem. Dżem jest dobry do tego przepisu, ponieważ nie rozprzestrzenia się podczas pieczenia. Ważne jest, aby wybrać dżem wysokiej jakości: powinien być gruby, nie rozprzestrzeniać się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń Trójkąty za pomocą rolek od szerokiej krawędzi do wąskiej. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kawałki ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Dodatkowo nasmarowałem pergamin olejem roślinnym. Piecz bułeczki z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe bajgle można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Nie posypałam-okazały się słodkie bez proszku. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy