skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bajgle na śmietanie z dżemem? To bardzo proste wypieki, z którymi poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Weź mąkę najwyższej jakości. Kwaśna śmietana jest odpowiednia, niewodna, o zawartości tłuszczu 15-20%. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
W misce połącz śmietanę, miękkie masło o temperaturze pokojowej i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nadal nie osiągniesz pełnej jednorodności ze względu na masło, które pozostanie w małych kawałkach, więc po prostu wymieszaj, aby jajko dobrze się rozeszło.
Krok 3:
W częściach dodaj mąkę przesianą sodą.
Krok 4:
Ugniataj rękami miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli nie chcesz ręcznie wyrabiać ciasta, możesz użyć maszyny kuchennej.
Krok 5:
Podziel ciasto na 3 równe części.
Krok 6:
Każdą część rozwałkuj na posypanym mąką stole w okrąg o grubości około 2-3 mm i pokrój na 6-8 trójkątów.
Krok 7:
Rozłóż 1 łyżeczkę dżemu na szerokiej krawędzi każdego trójkąta. Dżem można zastąpić dżemem lub innym słodkim nadzieniem. Dżem jest dobry do tego przepisu, ponieważ nie rozprzestrzenia się podczas pieczenia. Ważne jest, aby wybrać dżem wysokiej jakości: powinien być gruby, nie rozprzestrzeniać się.
Krok 8:
Zwiń Trójkąty za pomocą rolek od szerokiej krawędzi do wąskiej. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kawałki ciasta.
Krok 9:
Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Dodatkowo nasmarowałem pergamin olejem roślinnym. Piecz bułeczki z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut na złoty kolor.
Krok 10:
Gotowe bajgle można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Nie posypałam-okazały się słodkie bez proszku. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g