ciasteczka z powidłami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj mąkę, masło, śmietanę i dżem. Jeśli weźmiesz formę nie silikonową, to do smarowania trochę oleju roślinnego.
Krok 2:
Połącz zmiękczone masło i śmietanę.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, aby oderwało się od rąk.
Krok 5:
Zwiń go w kulkę, włóż do plastikowej torby i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Następnie zwiń w warstwę o grubości 0,3 - 0,5 mm. pokrój w kwadraty.
Krok 7:
Połóż trochę dżemu na każdym kwadracie.
Krok 8:
Ściśnij krawędzie.
Krok 9:
Połóż na silikonowej macie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Krok 10:
Ciasteczka są gotowe!
ciasteczka z dżemem minuta kruche-łatwe, szybkie pieczenie. Formowanie małych Ciasteczek jest męczące, zaangażuj dzieci w tę sprawę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g