manna z twarogiem

wilgotny, soczysty, absolutnie nie suchy, na przytulną herbatę! Co się stanie, jeśli połączysz dwa ulubione przepisy-ciasto i zapiekankę z twarogu? Okazuje się cudowną mannę z twarogu! Jest znacznie delikatniejszy niż klasyczny, zwykle suchy, bardziej kruchy niż zwykła zapiekanka. W każdym razie warto spróbować!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 65 % 34 g
243 kcal
IG: 3 / 35 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mannę z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Zawartość tłuszczu w twarogu śmietany nie ma większego znaczenia, pamiętaj tylko, że zmieni się zawartość kalorii. Wybierz również ilość cukru według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, białka powinny być absolutnie czyste, nawet kropla żółtka nie pozwoli im dobrze się ubić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miskę żółtek, dodaj tam twaróg, cukier, śmietanę i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj jedzenie. Przebiłem je za pomocą blendera zanurzeniowego. Masa stała się całkowicie gładka i delikatna. Ale nawet przy prostym mieszaniu łyżką wynik będzie dobry. Jedyne, co radziłbym, to przetrzeć twaróg przez sito, aby pozbyć się ziaren.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj semolinę z proszkiem do pieczenia. Dodaj go do masy twarogowej. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij białka mikserem, aż osiągną strome szczyty. Zajmie to około 5 minut, białka powinny stać się bardzo grube. Jest to ważne, ponieważ wraz z proszkiem do pieczenia będą odpowiedzialne za podnoszenie ciasta podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie je wymieszaj. Dokładność jest ważna, aby pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania białek, nie pękły, podniosą ciasto. Gotowe ciasto okaże się bardzo delikatne i płynne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź naczynie do pieczenia. Możesz piec w absolutnie dowolnym, zarówno pod względem kształtu, jak i materiału. Mam silikon, nie muszę nic z nim robić. Nasmaruj formy z innych materiałów niewielką ilością oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec mannę w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45-55 minut na złoty kolor.

to najsmaczniejsza manna, jaką próbowałem! Całkowicie nie suchy, o wilgotnym, ciężkim miękiszu i smaku twarogu. Bardzo mi się podobało! Wierzch można polać lukrem, czekoladą, posypać orzechami.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy