skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mannę z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Zawartość tłuszczu w twarogu śmietany nie ma większego znaczenia, pamiętaj tylko, że zmieni się zawartość kalorii. Wybierz również ilość cukru według własnego gustu.
Krok 2:
Podziel jajka na żółtka i białka. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, białka powinny być absolutnie czyste, nawet kropla żółtka nie pozwoli im dobrze się ubić.
Krok 3:
Weź miskę żółtek, dodaj tam twaróg, cukier, śmietanę i cukier waniliowy.
Krok 4:
Wymieszaj jedzenie. Przebiłem je za pomocą blendera zanurzeniowego. Masa stała się całkowicie gładka i delikatna. Ale nawet przy prostym mieszaniu łyżką wynik będzie dobry. Jedyne, co radziłbym, to przetrzeć twaróg przez sito, aby pozbyć się ziaren.
Krok 5:
Wymieszaj semolinę z proszkiem do pieczenia. Dodaj go do masy twarogowej. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Ubij białka mikserem, aż osiągną strome szczyty. Zajmie to około 5 minut, białka powinny stać się bardzo grube. Jest to ważne, ponieważ wraz z proszkiem do pieczenia będą odpowiedzialne za podnoszenie ciasta podczas pieczenia.
Krok 7:
Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie je wymieszaj. Dokładność jest ważna, aby pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania białek, nie pękły, podniosą ciasto. Gotowe ciasto okaże się bardzo delikatne i płynne.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Możesz piec w absolutnie dowolnym, zarówno pod względem kształtu, jak i materiału. Mam silikon, nie muszę nic z nim robić. Nasmaruj formy z innych materiałów niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 9:
Piec mannę w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45-55 minut na złoty kolor.
to najsmaczniejsza manna, jaką próbowałem! Całkowicie nie suchy, o wilgotnym, ciężkim miękiszu i smaku twarogu. Bardzo mi się podobało! Wierzch można polać lukrem, czekoladą, posypać orzechami.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal / 100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g