kruche ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną

piękne, apetyczne, święto każdego dnia! Kruche ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną bez wątpienia spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem! To połączenie chrupiącego ciasta, soczystych jagód i delikatnej śmietany z twarogu i śmietany.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 60 % 30 g
261 kcal
IG: 17 / 3 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno dobrze zmięknąć. Jagody można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone wstępnie rozmrozić i spuścić nadmiar płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić kruche ciasto? Przesiej mąkę do głębokiej miski i wlej proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż zmiękczone masło do miski z mąką, a następnie dobrze zetrzyj i wymieszaj z mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski z ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz ciasto rękami w jedną grudkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do odpowiedniej formy, a następnie rozprowadź równomiernie, tworząc małe boki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Widelcem wykonaj kilka nakłuć w cieście i włóż formę do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj nadzienie. Wlej cukier zwykły i waniliowy do małej miski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj skrobię do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż twaróg do innej miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podziel śmietanę na dwie 150-gramowe porcje. Dodaj jedną porcję kwaśnej śmietany do miski z twarogiem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozbij jajko kurze.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej wszystkie suche składniki do miski z twarogiem i kwaśną śmietaną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zmiel wszystkie składniki blenderem, aż będą gładkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż Pozostałe sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do wspólnej miski.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Nadzienie z kwaśnej śmietany na ciasto jest gotowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Włóż czarną porzeczkę do formy z ciastem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj maliny do formy do porzeczek.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Napełnij jagody gotowaną śmietaną.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż śmietanę na jagodach równomierną warstwą.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Brzegi ciasta zostaną rozdrobnione, a wypełnienie ustabilizuje się.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a następnie udekoruj je jagodą i pokrój na dowolne kawałki.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

kruche ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną. Cóż, bardzo prosty przepis! Najpiękniejszy i apetyczny-kruche ciasto z soczystymi jagodami i delikatną śmietaną! Jest tysiąc razy smaczniejszy, zdrowszy niż nawet najbardziej wyrafinowane i drogie wypieki sklepowe-rozpływające się w ustach proste kruche ciasto z dojrzałymi jagodami i rustykalną śmietaną! Jego szczególnie cienkie i chrupiące ciasto kruche wyróżnia się wyrafinowanym smakiem. Podaję mój najlepszy przepis, aby twoje ciasto jagodowe z kremową śmietaną wzbudziło podziw wszystkich! Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g

Podobne przepisy