skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną babeczkę z rodzynkami? Przygotuj jedzenie. Wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby stały się temperaturą pokojową, to pierwszy sekret udanej babeczki. Masło wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez substytutów tłuszczów mlecznych, zgodne z GOST.
Krok 2:
Rodzynki na ciasto wybierz małe, bez pestek. Najpierw dokładnie spłucz ciepłą wodą, usuwając zanieczyszczenia i szczotki. Następnie zalej rodzynki wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny. Po upływie czasu spuść wodę i połóż rodzynki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar płynu.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij mikserem miękkie masło z cukrem i solą na puszystą, jasną masę.
Krok 4:
Sól w słodkiej babeczce działa jak wzmacniacz smaku.
Krok 5:
Następnie, nie przestając ubijać, wbijaj jedno jajko na raz do oleju. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Za każdym razem dokładnie ubij masę.
Krok 7:
Następnie wlej suszone rodzynki na parze do masy. Wymieszaj półfabrykat ciasta, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.
Krok 8:
Wsyp mąkę przesianą i zmieszaną z wanilią i proszkiem do pieczenia do tej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Uważaj na wanilinę, w dużych ilościach zaczyna gorzko, wystarczy na czubku noża.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj ciasto, aby było całkowicie gładkie. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni.
Krok 10:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Włóż do piekarnika i piecz babeczkę przez 40 minut.
Krok 11:
Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika. Niech babeczka ostygnie w formie. Następnie ostrożnie wyjmij i posyp cukrem pudrem.
Krok 12:
Taka babeczka może być podawana z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem, na prostą herbatę lub na świątecznym stole. Nie starzeje się przez długi czas i nie traci smaku.
Krok 13:
Miłej herbaty!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g