Klasyczna babeczka z rodzynkami

pyszne, delikatne, z prostych potraw, rozpływa się w ustach! Klasyczna babeczka z rodzynkami podbije wszystkich swoim smakiem: przyjemnie chrupiącą, słodką skórką na zewnątrz i delikatnym miękiszem o zapachu wanilii i słodkimi rodzynkami w środku. Takie ciasto można upiec zarówno na prostą herbatę, jak i na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 64 % 47 g
384 kcal
IG: 0 / 17 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną babeczkę z rodzynkami? Przygotuj jedzenie. Wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby stały się temperaturą pokojową, to pierwszy sekret udanej babeczki. Masło wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez substytutów tłuszczów mlecznych, zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki na ciasto wybierz małe, bez pestek. Najpierw dokładnie spłucz ciepłą wodą, usuwając zanieczyszczenia i szczotki. Następnie zalej rodzynki wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny. Po upływie czasu spuść wodę i połóż rodzynki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce ubij mikserem miękkie masło z cukrem i solą na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól w słodkiej babeczce działa jak wzmacniacz smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, nie przestając ubijać, wbijaj jedno jajko na raz do oleju. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za każdym razem dokładnie ubij masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej suszone rodzynki na parze do masy. Wymieszaj półfabrykat ciasta, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wsyp mąkę przesianą i zmieszaną z wanilią i proszkiem do pieczenia do tej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Uważaj na wanilinę, w dużych ilościach zaczyna gorzko, wystarczy na czubku noża.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj ciasto, aby było całkowicie gładkie. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Włóż do piekarnika i piecz babeczkę przez 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika. Niech babeczka ostygnie w formie. Następnie ostrożnie wyjmij i posyp cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Taka babeczka może być podawana z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem, na prostą herbatę lub na świątecznym stole. Nie starzeje się przez długi czas i nie traci smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy