babeczki z nadzieniem w domu

pyszna uczta na każdą okazję!!! Babeczki to jednoosobowe ciasto wielkości filiżanki. Istnieje wiele opcji ich przygotowania. Chcę podzielić się z wami przepisem na jeden z nich.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 56 % 31 g
314 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić babeczki, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Połącz mąkę najwyższej jakości z sodą, szczyptą waniliny i przesiej kilka razy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe produkty będą bardzo delikatne i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Ustaw mikser na maksymalną moc i ubij wszystko na puszystą i puszystą masę. Podczas ubijania cała masa wzrośnie, stanie się gęsta i jasna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy jajka są ubijane osobno, połącz mleko i masło w małej kadzi. Podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby masło całkowicie się stopiło i połączyło z mlekiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ubitych jajek na przemian dodawaj mieszankę mleka i mąki. Rozciągnij dodatki na 3-4 dawki. Wymieszaj wszystko ręcznie, trzepaczką, aby nie powalić puszystości jajek. To dzięki tej przepychu gotowe babeczki będą bardzo delikatne i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gotowe ciasto do odpowiednich foremek na 2/3 objętości. Ta ilość ciasta wystarczy na 12-15 sztuk. Umieść kokilki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ciasto unosi się bardzo równomiernie i nie tworzy krzywej góry, którą trzeba by później odciąć. Gotowe babeczki stają się złote i lekko sprężyste po naciśnięciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostudzić babeczki z boku lub na ruszcie. Dlaczego tak jest? Konieczne jest, aby powietrze krążyło wokół każdej babeczki, aby nie zwilżyły się kondensacją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij rdzeń ze schłodzonych babeczek. Można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia, dyszy do ciasta lub po prostu noża. Wypełnij każdą babeczkę nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym celu możesz użyć gotowanego karmelu (jak w moim przypadku), rozpuszczonej czekolady, gotowanego skondensowanego mleka, dżemu, konfitury, owoców, jagód lub natychmiast wypełnić śmietaną. Może istnieć ogromna liczba opcji nadzień, które mogą być ograniczone tylko wyobraźnią. Ogólnie rzecz biorąc, babeczki niczego nie impregnują. Ale jak na mój gust brakuje im odrobiny soczystości. Dlatego siedem babeczek polewam trochę zwykłą wodą, całkiem sporo. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do kremu potrzebujesz śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Przy mniejszej zawartości tłuszczu po prostu się nie wbijają. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i włącz mikser na niskich obrotach, dosłownie, na minutę. w tym czasie cukier puder rozpuści się w śmietanie. Następnie włącz maksymalną moc i ubijaj do uzyskania puszystej, stabilnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy krem dobrze trzyma swój kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą torebki cukierniczej z dyszą umieść kremowe czapki na babeczkach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Takie babeczki mogą być wspaniałym prezentem dla bliskich i przyjaciół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wstaw je do lodówki na kilka godzin, aby krem się zestalił. Miłego picia herbaty!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy