ciasto Królewskie bez mąki

Przygotuj niesamowitą ucztę! Nierealne pyszne! Królewskie ciasto bez mąki to prawdziwa rozkosz! Ciasta tego ciasta składają się z bezy, kremu. A deser jest uzupełniony aromatycznymi prażonymi orzechami włoskimi. Okazuje się smaczne i niezwykłe. Ciasto jest lekkie, bardzo smaczne. Orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi lub innymi orzechami. Będzie również pyszne.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 41 % 29 g
409 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Rozbijamy jajka, dzielimy na białka i żółtka. Wlej większość cukru pudru do białek (około 240-250 gramów). Ubij białka z cukrem pudrem na stabilne szczyty. Delikatnie wlej skrobię do ubitych białek, wymieszaj.

2. Orzechy włoskie opiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie posiekaj orzechy grubo nożem. W częściach układamy prażone orzechy w masie białkowej.

3. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy. Około 17-18 centymetrów. Wykonujemy cztery takie puste miejsca. Na dużej blasze zmieszczą się dwie. Rozłóż część masy białkowej na środku każdego koła, ostrożnie wyrównaj szpatułką, uważając, aby nie wyjść poza krawędzie.

4. Wysyłamy blachę do pieczenia w piekarniku już rozgrzanym do 200 stopni. Natychmiast zmniejsz ogień do 180 stopni. Piec ciasto przez 20-25 minut. Ciasta powinny uzyskać przyjemny karmelowy kolor. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa ciasta.

5. Lekko ubij wstępnie zmiękczone masło mikserem. Ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem. Wlej mleko do ubitych żółtek cienkim strumieniem, wymieszaj.

6. Przygotujmy kąpiel wodną. Wlej wodę na około 2 centymetry do dużego rondla. Wysyłamy do ognia. Gdy woda się zagotuje, umieść nad nią pojemnik z ubitymi żółtkami i mlekiem. Przy regularnym mieszaniu doprowadzamy krem do wrzenia, a następnie usuwamy go z kąpieli wodnej. Ochładzać.

7. Gdy krem ostygnie, włóż do niego ubite masło, a także przesiej proszek kakaowy. Konieczne jest przesiewanie kakao, aby pozbyć się grudek. Ubij śmietanę mikserem. Następnie wlej koniak i ponownie ubij, aż będzie gładki.

8. Natychmiast oddzielamy gotowe ciasta od pergaminu, aż beza jeszcze nie ostygnie. Pokrywamy ciasta kremem i nakładamy je na siebie. Powierzchnię pokrywamy również kremem. Możesz ozdobić smakołyk do smaku. Alternatywnie odpowiednie są posiekane orzechy włoskie, chipsy czekoladowe, bezy i proszek kakaowy do posypania.

ciasto jest gotowe! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal / 100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal / 100g

Podobne przepisy