bułeczki z kefirem i drożdżami z dżemem

pyszny słodki przysmak do herbaty. Upiecz bułeczki z dżemem! Wspaniały przepis na pyszne bajgle-słodkie i przewiewne. Zachwycą zarówno krewnych, jak i gości. Spróbuj!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 48 g
272 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podgrzej kefir (około 35 stopni), wlej do dużej miski. Dodaj cukier, sól, drożdże. Przykryj filiżankę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło, ostudź. Wlej go do mieszanki kefiru, rozbij tam jajko. Wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj dwie trzecie naraz, dobrze mieszając wszystkie składniki. Resztę mąki posyp małymi porcjami. Zagniataj ciasto rękami, aż przestanie się kleić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto w misce ręcznikiem, umieść je z powrotem w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na pół centymetrową warstwę. Pokrój go w trójkąty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż dżem na szerokiej stronie każdego trójkąta. Przekręć bajgle, połóż je na blasze do pieczenia, którą najpierw należy nasmarować olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mleko i żółtko i posmaruj każdy bajgiel tą mieszanką. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie nieznacznie wzrosną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz bajgle w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (do zrumienienia).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bajgle posyp cukrem pudrem. Słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal / 100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy