skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Lekko podgrzej kefir (około 35 stopni), wlej do dużej miski. Dodaj cukier, sól, drożdże. Przykryj filiżankę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3:
Roztop masło, ostudź. Wlej go do mieszanki kefiru, rozbij tam jajko. Wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj dwie trzecie naraz, dobrze mieszając wszystkie składniki. Resztę mąki posyp małymi porcjami. Zagniataj ciasto rękami, aż przestanie się kleić.
Krok 4:
Przykryj ciasto w misce ręcznikiem, umieść je z powrotem w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2 razy.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na pół centymetrową warstwę. Pokrój go w trójkąty.
Krok 6:
Połóż dżem na szerokiej stronie każdego trójkąta. Przekręć bajgle, połóż je na blasze do pieczenia, którą najpierw należy nasmarować olejem roślinnym.
Krok 7:
Wymieszaj mleko i żółtko i posmaruj każdy bajgiel tą mieszanką. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie nieznacznie wzrosną.
Krok 8:
Piecz bajgle w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (do zrumienienia).
Krok 9:
Gotowe bajgle posyp cukrem pudrem. Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal / 100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g