Julienne z kurczakiem i śmietaną w tartaletkach

pyszna i świąteczna gorąca przekąska w tartaletkach! Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez gorących i różnych przekąsek. Te dwa dania można połączyć w jedno, gotując julienne z kurczakiem i kwaśną śmietaną w tartaletach z dodatkiem grzybów. Okazuje się, że małe porcje w jadalnych filiżankach są smaczne i piękne. A po użyciu tego dania i naczyń nie trzeba myć. Przygotowanie julienne jest dość proste i szybkie, jeśli użyjesz gotowych tartaletek lub upieksz je z wyprzedzeniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 34 % 14 g
253 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Na tartaletki przygotuj ciasto kruche. Nie starzeje się przez długi czas, więc tartaletki można upiec przed przygotowaniem samego julienne i podaniem go do stołu. Wbij jajko kurze do miski, dodaj szczyptę soli, ubij widelcem. Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Zagniatamy elastyczne gładkie ciasto, wkładamy do lodówki na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na kilka części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj każdy z nich w cienką warstwę o grubości około 0,3 centymetra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij koła szklanką, aby dopasować rozmiar formy do pieczenia tartlets.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, włóż ciasto do komórek, przykryj drugą natłuszczoną formą. Smażyć na kuchence przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij nadmiar ciasta z gotowych tartaletek, pozwól im ostygnąć i stwardnieć przed napełnieniem julienne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby możesz wziąć dowolne grzyby lub grzyby leśne do smaku i obecności, na przykład grzyby miodowe. Są małe i nie trzeba ich ciąć. Jeśli używasz dużych grzybów, należy je drobno posiekać i usmażyć. Grzyby myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie usmaż na oleju słonecznikowym z cebulą pokrojoną w pierścienie, aż się zarumieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku groszków czarnego pieprzu i liścia laurowego, bulion odsączamy, mięso ostudzimy. Mięso kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju roślinnym, aż się zarumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz grzyby i kurczaka na patelni, wlej śmietanę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek dla smaku, wymieszaj. W tartaletach wkładamy ugotowaną julienne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Twardy ser wcieramy w drobną tarkę i obficie posypujemy nim zawartość tartletów. Tartaletki umieszczamy w formie wyłożonej pergaminem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy tartaletki z julienne przez około 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ten czas wystarczy, aby ser się rozpuścił, zamieniając się w apetyczną rumianą skórkę. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy