skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Na tartaletki przygotuj ciasto kruche. Nie starzeje się przez długi czas, więc tartaletki można upiec przed przygotowaniem samego julienne i podaniem go do stołu. Wbij jajko kurze do miski, dodaj szczyptę soli, ubij widelcem. Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Zagniatamy elastyczne gładkie ciasto, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 2:
Wypoczęte ciasto dzielimy na kilka części.
Krok 3:
Rozwałkuj każdy z nich w cienką warstwę o grubości około 0,3 centymetra.
Krok 4:
Wytnij koła szklanką, aby dopasować rozmiar formy do pieczenia tartlets.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, włóż ciasto do komórek, przykryj drugą natłuszczoną formą. Smażyć na kuchence przez około 10 minut.
Krok 6:
Odetnij nadmiar ciasta z gotowych tartaletek, pozwól im ostygnąć i stwardnieć przed napełnieniem julienne.
Krok 7:
Grzyby możesz wziąć dowolne grzyby lub grzyby leśne do smaku i obecności, na przykład grzyby miodowe. Są małe i nie trzeba ich ciąć. Jeśli używasz dużych grzybów, należy je drobno posiekać i usmażyć. Grzyby myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 8:
Następnie usmaż na oleju słonecznikowym z cebulą pokrojoną w pierścienie, aż się zarumieni.
Krok 9:
Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku groszków czarnego pieprzu i liścia laurowego, bulion odsączamy, mięso ostudzimy. Mięso kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju roślinnym, aż się zarumieni.
Krok 10:
Połącz grzyby i kurczaka na patelni, wlej śmietanę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek dla smaku, wymieszaj. W tartaletach wkładamy ugotowaną julienne.
Krok 11:
Twardy ser wcieramy w drobną tarkę i obficie posypujemy nim zawartość tartletów. Tartaletki umieszczamy w formie wyłożonej pergaminem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy tartaletki z julienne przez około 15 minut.
Krok 12:
Ten czas wystarczy, aby ser się rozpuścił, zamieniając się w apetyczną rumianą skórkę. Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g