skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotowuje się zapiekankę ziemniaczaną? Zbierz niezbędne składniki do Dania. Zimne masło lepiej wcześniej pokroić na małe kawałki. Zdecydowanie radzę użyć gałki muszkatołowej do Dania, nadaje potrawie niepowtarzalny aromat.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm.
Krok 4:
Posmaruj małą głęboką blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia masłem. Zostawiłem małe kawałki na dnie, aby ziemniaki nie przykleiły się do dna podczas pieczenia.
Krok 5:
Ułóż w jednej warstwie część kręgów ziemniaka na siebie, jak gonty. Ziemniaki posyp solą, pieprzem i posyp gałką muszkatołową. Dla wygody i jednorodności radzę wymieszać wszystkie przyprawy w jednej misce.
Krok 6:
Polej ziemniaki odrobiną śmietany. Będziesz potrzebował 2-3 łyżek. l.
Krok 7:
Posyp startym serem.
Krok 8:
Na wierzch ułóż kolejną warstwę ziemniaków, również posyp przyprawami, polej śmietaną i posyp serem. Powtarzaj warstwy, aż wszystkie ziemniaki, śmietana i ser się skończą. Ułóż kawałki masła na wierzchu.
Krok 9:
Zapiekanka ziemniaczana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Jeśli górna warstwa jest zarumieniona, ale samo naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Podawaj gotową zapiekankę na gorąco, pokrojoną na porcje. Smacznego!
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Ale ze śmietaną danie jest znacznie smaczniejsze i delikatniejsze.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g