Zapiekanka ziemniaczana

może być samodzielnym daniem lub dodatkiem! Zapiekanka ziemniaczana szczególnie zachwyci miłośników ziemniaków. Po prostu nie da się od niego oderwać. Kruchy, z ciągnącymi się sznurkami sera, delikatną śmietaną i lekkim posmakiem gałki muszkatołowej - to nieopisana błogość!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotowuje się zapiekankę ziemniaczaną? Zbierz niezbędne składniki do Dania. Zimne masło lepiej wcześniej pokroić na małe kawałki. Zdecydowanie radzę użyć gałki muszkatołowej do Dania, nadaje potrawie niepowtarzalny aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj małą głęboką blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia masłem. Zostawiłem małe kawałki na dnie, aby ziemniaki nie przykleiły się do dna podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż w jednej warstwie część kręgów ziemniaka na siebie, jak gonty. Ziemniaki posyp solą, pieprzem i posyp gałką muszkatołową. Dla wygody i jednorodności radzę wymieszać wszystkie przyprawy w jednej misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej ziemniaki odrobiną śmietany. Będziesz potrzebował 2-3 łyżek. l.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startym serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch ułóż kolejną warstwę ziemniaków, również posyp przyprawami, polej śmietaną i posyp serem. Powtarzaj warstwy, aż wszystkie ziemniaki, śmietana i ser się skończą. Ułóż kawałki masła na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zapiekanka ziemniaczana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Jeśli górna warstwa jest zarumieniona, ale samo naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Podawaj gotową zapiekankę na gorąco, pokrojoną na porcje. Smacznego!

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Ale ze śmietaną danie jest znacznie smaczniejsze i delikatniejsze.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy