bułeczki z jabłkami z ciasta drożdżowego

maślane, rumiane, aromatyczne wypieki z soczystym nadzieniem. W tym przepisie upieczesz miękkie bułeczki z nadzieniem owocowym z jabłek. Są umiarkowanie słodkie i przewiewne. W sumie wyjdzie 5 sztuk, ale jeśli podwoisz proporcje, otrzymasz 10 bułek. Lepiej jeść je świeże!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 72 % 36 g
238 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru do ciepłego mleka o temperaturze 40 stopni. Wymieszaj, pozostaw w ciepłym miejscu i poczekaj, aż pojawi się Czapka przez około 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej stopione masło, olej roślinny (zachowaj 1 łyżeczkę do smarowania formy) i dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszać. W razie potrzeby na tym etapie można dodać wanilinę lub cukier waniliowy dla smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zaczynamy ugniatać silikonową szpatułką lub łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy masa zgęstnieje i zacznie gromadzić się w bryłę, przenosimy ją na stół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto, ugniataj przez 5-8 minut. Tworzymy Kolobok, wkładamy go do miski i przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozwól nam podejść w ciągu 1 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzielimy go na 5 równych części w wygodny sposób. Formujemy puste miejsca w postaci kulek i pozostawiamy je na 10 minut do podniesienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obierz jabłko (moja gruszka) i usuń rdzeń. Pokrój miąższ na małe kostki. Dodaj cukier i dodaj sok z cytryny, aby jabłka nie ciemniły. Mieszać. Inna opcja nadzienia, która pozwala zagęścić sok: wymieszaj jabłka z cukrem i dodaj je na maśle (1 łyżka stołowa) na patelni przez 3 minuty podczas mieszania, dodaj łyżeczkę skrobi, wymieszaj i ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bierzemy kawałek ciasta, ugniatamy go rękami w grube ciasto, rozprowadzamy łyżkę nadzienia na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ściśnij szczelnie szew, tworząc bułkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami, które muszą ponownie sprawdzić szwy, aby sok jabłkowy nie przeciekał przez nie (jeśli jabłka są surowe). Kładziemy je na blasze do pieczenia szwem w dół, pokrytej papierem do pieczenia, który należy nasmarować olejem roślinnym. Dajemy 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj bułki ubitym jajkiem z mlekiem - z mlekiem powierzchnia pieczenia będzie bardziej błyszcząca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut, aż się zrumieni.

możesz pić takie bułeczki czymkolwiek: herbatą, kakao, kompotem, mlekiem itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy