skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru do ciepłego mleka o temperaturze 40 stopni. Wymieszaj, pozostaw w ciepłym miejscu i poczekaj, aż pojawi się Czapka przez około 10 minut.
Krok 2:
Wlej stopione masło, olej roślinny (zachowaj 1 łyżeczkę do smarowania formy) i dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszać. W razie potrzeby na tym etapie można dodać wanilinę lub cukier waniliowy dla smaku.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zaczynamy ugniatać silikonową szpatułką lub łyżką.
Krok 4:
Gdy masa zgęstnieje i zacznie gromadzić się w bryłę, przenosimy ją na stół.
Krok 5:
Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto, ugniataj przez 5-8 minut. Tworzymy Kolobok, wkładamy go do miski i przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozwól nam podejść w ciągu 1 godziny.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto.
Krok 7:
Dzielimy go na 5 równych części w wygodny sposób. Formujemy puste miejsca w postaci kulek i pozostawiamy je na 10 minut do podniesienia.
Krok 8:
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obierz jabłko (moja gruszka) i usuń rdzeń. Pokrój miąższ na małe kostki. Dodaj cukier i dodaj sok z cytryny, aby jabłka nie ciemniły. Mieszać. Inna opcja nadzienia, która pozwala zagęścić sok: wymieszaj jabłka z cukrem i dodaj je na maśle (1 łyżka stołowa) na patelni przez 3 minuty podczas mieszania, dodaj łyżeczkę skrobi, wymieszaj i ostudź.
Krok 9:
Bierzemy kawałek ciasta, ugniatamy go rękami w grube ciasto, rozprowadzamy łyżkę nadzienia na środku.
Krok 10:
Ściśnij szczelnie szew, tworząc bułkę.
Krok 11:
Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami, które muszą ponownie sprawdzić szwy, aby sok jabłkowy nie przeciekał przez nie (jeśli jabłka są surowe). Kładziemy je na blasze do pieczenia szwem w dół, pokrytej papierem do pieczenia, który należy nasmarować olejem roślinnym. Dajemy 10 minut.
Krok 12:
Posmaruj bułki ubitym jajkiem z mlekiem - z mlekiem powierzchnia pieczenia będzie bardziej błyszcząca.
Krok 13:
Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut, aż się zrumieni.
możesz pić takie bułeczki czymkolwiek: herbatą, kakao, kompotem, mlekiem itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g