Chude bułeczki drożdżowe

proste, bezmięsne wypieki do herbaty lub dań głównych! Takie bułeczki są idealne do menu podczas postu jako słodkie wypieki na herbatę, a jeśli zmniejszysz ilość cukru, mogą zastąpić chleb zupami lub gorącymi. Proces gotowania jest prosty i szybki, poradzi sobie nawet młoda gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 79 % 44 g
247 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Podgrzewamy wodę do 36 stopni, temperaturę można sprawdzić czubkiem czystego palca, powinien być wygodny w tej temperaturze. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj składniki, pozostaw mieszaninę na 10 minut w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj do miski chudy olej roślinny, sól i przesianą mąkę pszenną. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno zebrać się w grudkę, lekko lepką, ale nie pozostającą na dłoniach podczas ugniatania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naciągamy folię spożywczą na miskę ciasta i usuwamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto doskonale rośnie w piekarniku w temperaturze 36-40 stopni. Zagniatamy ciasto i przechodzimy do formowania bułek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na posypanej mąką powierzchni roboczej ciasto dzielimy na kilka małych kawałków, rozmiar zależy od wielkości bułek, które chcesz upiec, znacznie zwiększą objętość po upieczeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż półfabrykaty bułek na natłuszczonej blasze do pieczenia. Bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu, smarujemy je olejem roślinnym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij bułeczki, gdy będą rumiane. Pozwól bułkom trochę ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!

takie wypieki można łatwo urozmaicić, gotując je z nadzieniem z dżemu, dżemu i dżemu. Takie bułeczki okażą się słodsze i smaczniejsze jako wypieki na herbatę. Aby przygotować je jako bułki chlebowe, oczywiście takie dodatki nie są potrzebne, a ilość cukru w składnikach ciasta musi zostać zmniejszona. Te bułki mogą być nie tylko chude, ale także dietetyczne i zdrowe, jeśli zastąpisz część mąki pszennej pełnoziarnistą lub żytnią, ale nie więcej niż jedną trzecią mąki, w przeciwnym razie bułki nie okażą się przewiewne i miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy