skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Podgrzewamy wodę do 36 stopni, temperaturę można sprawdzić czubkiem czystego palca, powinien być wygodny w tej temperaturze. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj składniki, pozostaw mieszaninę na 10 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2:
Następnie dodaj do miski chudy olej roślinny, sól i przesianą mąkę pszenną. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając ciasto.
Krok 3:
Ciasto powinno zebrać się w grudkę, lekko lepką, ale nie pozostającą na dłoniach podczas ugniatania.
Krok 4:
Naciągamy folię spożywczą na miskę ciasta i usuwamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto doskonale rośnie w piekarniku w temperaturze 36-40 stopni. Zagniatamy ciasto i przechodzimy do formowania bułek.
Krok 5:
Na posypanej mąką powierzchni roboczej ciasto dzielimy na kilka małych kawałków, rozmiar zależy od wielkości bułek, które chcesz upiec, znacznie zwiększą objętość po upieczeniu.
Krok 6:
Rozłóż półfabrykaty bułek na natłuszczonej blasze do pieczenia. Bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu, smarujemy je olejem roślinnym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 7:
Wyjmij bułeczki, gdy będą rumiane. Pozwól bułkom trochę ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!
takie wypieki można łatwo urozmaicić, gotując je z nadzieniem z dżemu, dżemu i dżemu. Takie bułeczki okażą się słodsze i smaczniejsze jako wypieki na herbatę. Aby przygotować je jako bułki chlebowe, oczywiście takie dodatki nie są potrzebne, a ilość cukru w składnikach ciasta musi zostać zmniejszona. Te bułki mogą być nie tylko chude, ale także dietetyczne i zdrowe, jeśli zastąpisz część mąki pszennej pełnoziarnistą lub żytnią, ale nie więcej niż jedną trzecią mąki, w przeciwnym razie bułki nie okażą się przewiewne i miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g