Brownie Shu

piękne, z oryginalnym wzorem, ze zwykłych produktów! Ciasta budyniowe Shu na cieście krakelinowym to nowy smak i rodzaj dobrze znanego wszystkim deseru. Z powodu dodania kruchego ciasta na wierzchu tworzy się chrupiąca skórka, a ciasto staje się niezwykłe — po pęknięciu ciasto daje efekt craquelure.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 56 % 24 g
240 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka budyniowe Shu? Pierwszym krokiem jest wykonanie górnej części piasku-krakeliny. Przygotuj dla niego jedzenie. Masło wybierz najlepszą jakość odpowiadającą GOST. Pół godziny przed gotowaniem pokrój go w kostkę i włóż do zamrażarki — powinien bardzo ostygnąć. Możesz wziąć dowolny kolor barwnika, mój jest czerwony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, wymieszaj cukier z mąką, dodaj barwnik. Kolor ciast będzie zależeć od jego ilości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło, szybko zetrzyj je mąką rękami, aż utworzy się miękisz. Kontynuuj pocieranie, aż ciasto zwinie się w kulkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ciasto między arkuszami pergaminu i cienko zwiń je w warstwę. Włóż ciasto wraz z pergaminem do zamrażarki na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przygotuj ciasto parzone. Jak zrobić ciasto parzone? Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz jajka pierwszej kategorii, Olej jest zgodny z GOST.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko z wodą do rondla z grubym dnem, dodaj olej, umieść na małym ogniu. Mieszając masę szpatułką, roztop masło w płynie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj gotowanie masy, przy pierwszych bąbelkach dodaj całą mąkę na raz i bez wyjmowania z ognia mocno ją wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj mieszanie ciasta, aż na dnie patelni pojawi się aksamitna powłoka, około 2 minut. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić ciasto przez około 5 minut. Zacznij dodawać do niego jajka pojedynczo, cały czas dobrze mieszając po każdym. Ciasto powinno stać się gładkie i płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą torby do gotowania ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odległość między przyszłymi ciastami do wyrośnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij mrożone ciasto krakelinowe. Wytnij z niego odpowiedni kształt kubków i umieść je na wierzchu półfabrykatów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasta powinny dobrze wyrosnąć i zarumienić się, a kruche ciasto na wierzchu pęknie. Schłodzić gotowe ciasta na ruszcie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, masło jest najlepsze, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Jeśli masz tylko skrobię ziemniaczaną, zmniejsz jej ilość o połowę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj do nich skrobię, wymieszaj. Wystarczy wziąć trzepaczkę, mikser jest całkowicie opcjonalny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zagotuj mleko, a następnie wlej je małymi porcjami do żółtek, cały czas mieszając. Włóż masę do pieca, zmniejsz ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij krem z ognia i lekko ostudź. Dodaj miękkie masło do schłodzonego kremu i dobrze wymieszaj. Schłodzić krem, przykrywając go folią & quot; do kontaktu & quot; tak, aby dotykał jego powierzchni. W przeciwnym razie na śmietanie pojawi się skorupa, jak na galarecie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie odetnij wierzchołki ciast, aby nie złamać krakeliny. Włóż krem do torby do gotowania i napełnij nim ciasta.

przygotowując ciasto kruche (przyszły krakelin), należy wziąć dobrze schłodzone masło i szybko z nim pracować, wtedy przyszłe ciasto będzie chrupiące. Podczas przygotowywania ciasta parzonego jajka powinny być ciepłe, ich ilość jest regulowana konsystencją ciasta. 4 jajka można bezpiecznie dodać, a następnie dodać połowę. Piec ciastka w trybie góra-dół Przez pierwsze 15 minut, aż do wyrośnięcia. Następnie włącz tryb konwekcji. Możesz użyć dowolnego kremu, możesz go wypełnić bez cięcia.

Shu można wypełnić dowolnym kremem: budyniem, bitą śmietaną, białkiem i po prostu skondensowanym mlekiem z masłem.  Po wypchaniu ręki podawaj ten deser gościom, efekt jest zapewniony!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy