skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastka budyniowe Shu? Pierwszym krokiem jest wykonanie górnej części piasku-krakeliny. Przygotuj dla niego jedzenie. Masło wybierz najlepszą jakość odpowiadającą GOST. Pół godziny przed gotowaniem pokrój go w kostkę i włóż do zamrażarki — powinien bardzo ostygnąć. Możesz wziąć dowolny kolor barwnika, mój jest czerwony.
Krok 2:
Weź miskę, wymieszaj cukier z mąką, dodaj barwnik. Kolor ciast będzie zależeć od jego ilości.
Krok 3:
Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło, szybko zetrzyj je mąką rękami, aż utworzy się miękisz. Kontynuuj pocieranie, aż ciasto zwinie się w kulkę.
Krok 4:
Umieść ciasto między arkuszami pergaminu i cienko zwiń je w warstwę. Włóż ciasto wraz z pergaminem do zamrażarki na 40 minut.
Krok 5:
Następnie przygotuj ciasto parzone. Jak zrobić ciasto parzone? Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz jajka pierwszej kategorii, Olej jest zgodny z GOST.
Krok 6:
Wlej mleko z wodą do rondla z grubym dnem, dodaj olej, umieść na małym ogniu. Mieszając masę szpatułką, roztop masło w płynie.
Krok 7:
Kontynuuj gotowanie masy, przy pierwszych bąbelkach dodaj całą mąkę na raz i bez wyjmowania z ognia mocno ją wymieszaj.
Krok 8:
Kontynuuj mieszanie ciasta, aż na dnie patelni pojawi się aksamitna powłoka, około 2 minut. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Schłodzić ciasto przez około 5 minut. Zacznij dodawać do niego jajka pojedynczo, cały czas dobrze mieszając po każdym. Ciasto powinno stać się gładkie i płynne.
Krok 10:
Za pomocą torby do gotowania ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odległość między przyszłymi ciastami do wyrośnięcia.
Krok 11:
Wyjmij mrożone ciasto krakelinowe. Wytnij z niego odpowiedni kształt kubków i umieść je na wierzchu półfabrykatów.
Krok 12:
Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasta powinny dobrze wyrosnąć i zarumienić się, a kruche ciasto na wierzchu pęknie. Schłodzić gotowe ciasta na ruszcie.
Krok 13:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, masło jest najlepsze, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Jeśli masz tylko skrobię ziemniaczaną, zmniejsz jej ilość o połowę.
Krok 14:
Dobrze wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj do nich skrobię, wymieszaj. Wystarczy wziąć trzepaczkę, mikser jest całkowicie opcjonalny.
Krok 15:
Zagotuj mleko, a następnie wlej je małymi porcjami do żółtek, cały czas mieszając. Włóż masę do pieca, zmniejsz ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij krem z ognia i lekko ostudź. Dodaj miękkie masło do schłodzonego kremu i dobrze wymieszaj. Schłodzić krem, przykrywając go folią & quot; do kontaktu & quot; tak, aby dotykał jego powierzchni. W przeciwnym razie na śmietanie pojawi się skorupa, jak na galarecie.
Krok 16:
Ostrożnie odetnij wierzchołki ciast, aby nie złamać krakeliny. Włóż krem do torby do gotowania i napełnij nim ciasta.
przygotowując ciasto kruche (przyszły krakelin), należy wziąć dobrze schłodzone masło i szybko z nim pracować, wtedy przyszłe ciasto będzie chrupiące. Podczas przygotowywania ciasta parzonego jajka powinny być ciepłe, ich ilość jest regulowana konsystencją ciasta. 4 jajka można bezpiecznie dodać, a następnie dodać połowę. Piec ciastka w trybie góra-dół Przez pierwsze 15 minut, aż do wyrośnięcia. Następnie włącz tryb konwekcji. Możesz użyć dowolnego kremu, możesz go wypełnić bez cięcia.
Shu można wypełnić dowolnym kremem: budyniem, bitą śmietaną, białkiem i po prostu skondensowanym mlekiem z masłem. Po wypchaniu ręki podawaj ten deser gościom, efekt jest zapewniony!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g