chipsy serowe

niskokaloryczne przyjęcie piwne? Łatwe! Zaskakująco smaczne i bardzo chrupiące zwykłe chipsy pita z dodatkiem sera i czosnku. Takie chipsy dietetyczne będą doskonałą alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek do piwa, a co najważniejsze, spodobają się nawet silnej połowie ludzkości!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 55 % 30 g
295 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i odstaw na chwilę. Umyj jajko w ciepłej wodzie i ubij w suchym naczyniu. Za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z żółtkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę, suszoną wędzoną paprykę do jajek. Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Za pomocą pędzla do gotowania równomiernie rozprowadź mieszaninę jajek na arkuszu chleba pita.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp chleb pita przygotowanym wcześniej startym serem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw pokrój liść pita na pionowe paski,a następnie prostopadle. A następnie pokrój każdy powstały kwadrat na pół po przekątnej. W rezultacie otrzymasz Trójkąty porcji. Czułem się komfortowo krojąc chleb pita nożem do pizzy. Ale możesz to zrobić zwykłym ostrym nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem słonecznikowym. I ułóż frytki w jednej warstwie, aby kawałki się nie dotykały, w przeciwnym razie będą się mocno sklejać podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez maksymalnie 10-12 minut, aż ser się zrumieni.

czas pieczenia jest w przybliżeniu wskazany, lepiej skupić się na mocy konkretnego piekarnika.
najprawdopodobniej nie będziesz w stanie upiec wszystkich chipsów naraz. Dobrze, że każdą kolejną porcję można upiec na tym samym arkuszu pergaminu.
chleb pita po upieczeniu staje się chrupiący, ser zamienia się w prażoną skórkę, czosnek nadaje pikantny akcent, a kwaśna śmietana nadaje frytkom łagodny, kremowy posmak.
oczywiście takie chipsy są idealne jako przystawka do zimnego piwa. Ale będą całkiem dobre ze słodkimi bezalkoholowymi napojami bezalkoholowymi.
jedno jest absolutnie pewne - te chipsy wykonane z całkowicie naturalnych składników nie pozostawiają obojętnych gości, ponieważ na pewno jeszcze nie próbowali takiego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy