skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i odstaw na chwilę. Umyj jajko w ciepłej wodzie i ubij w suchym naczyniu. Za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z żółtkiem.
Krok 2:
Dodaj śmietanę, suszoną wędzoną paprykę do jajek. Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Za pomocą pędzla do gotowania równomiernie rozprowadź mieszaninę jajek na arkuszu chleba pita.
Krok 4:
Posyp chleb pita przygotowanym wcześniej startym serem.
Krok 5:
Najpierw pokrój liść pita na pionowe paski,a następnie prostopadle. A następnie pokrój każdy powstały kwadrat na pół po przekątnej. W rezultacie otrzymasz Trójkąty porcji. Czułem się komfortowo krojąc chleb pita nożem do pizzy. Ale możesz to zrobić zwykłym ostrym nożem.
Krok 6:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem słonecznikowym. I ułóż frytki w jednej warstwie, aby kawałki się nie dotykały, w przeciwnym razie będą się mocno sklejać podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez maksymalnie 10-12 minut, aż ser się zrumieni.
czas pieczenia jest w przybliżeniu wskazany, lepiej skupić się na mocy konkretnego piekarnika.
najprawdopodobniej nie będziesz w stanie upiec wszystkich chipsów naraz. Dobrze, że każdą kolejną porcję można upiec na tym samym arkuszu pergaminu.
chleb pita po upieczeniu staje się chrupiący, ser zamienia się w prażoną skórkę, czosnek nadaje pikantny akcent, a kwaśna śmietana nadaje frytkom łagodny, kremowy posmak.
oczywiście takie chipsy są idealne jako przystawka do zimnego piwa. Ale będą całkiem dobre ze słodkimi bezalkoholowymi napojami bezalkoholowymi.
jedno jest absolutnie pewne - te chipsy wykonane z całkowicie naturalnych składników nie pozostawiają obojętnych gości, ponieważ na pewno jeszcze nie próbowali takiego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g