ciasto czekoladowe biszkoptowe

własne ciasta są jeszcze smaczniejsze niż kupione w sklepie. Te ciasta pierwotnie przygotowałem dla moich przyjaciół na nasze następne spotkanie. Spotkanie jednak załamało się w ostatniej chwili, a ciasta pozostały.)) I w końcu ja i moja rodzina poczęstowaliśmy się nimi. Podobało nam się. Szczególnie skupię się na kremie: w stosunku oleju i Nutelli 1:1 okazuje się dość tłusty. Dlatego jeśli chcesz mniej tłustego kremu, możesz zwiększyć ilość Nutelli i wziąć mniej olejków.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 56 % 44 g
węglowodany 31 % 24 g
519 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do ciasta potrzebujemy: mąki, masła, cukru, ciemnej czekolady, kakao, proszku do pieczenia, mielonych migdałów i jajek. Dodaj cukier do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz masło i posiekaną czekoladę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść, mieszając, na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w bujną, jasną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mieszankę mąki do ubitych jajek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zmielone migdały, ponownie wymieszaj. Migdałów nie można dodawać, wtedy ciasto okaże się mniej gęste, bardziej porowate i przewiewne. I możesz zastąpić migdały innymi ulubionymi orzechami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszankę masła czekoladowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie wymieszaj. Powinno być jednorodne pół lepkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W prostokątnym naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem wlej ciasto czekoladowe i spłaszcz. Piec biszkopt przez około 35 minut w 180°C.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krem. Do kremu potrzebujesz masła i nuttelli o temperaturze pokojowej w stosunku 1: 1.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowy biszkopt i przyciąć krawędzie. Odciąłem też górę, aby ciasta były równe w prostokąty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój w identyczne prostokąty. Powinna to być liczba parzysta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej z Nutellą. Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj połowę biszkoptu kremem. Przykryj drugą połówką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj powstałe ciasta kremem ze wszystkich stron.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kawałki biszkoptu pokruszyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj ciasteczka w bułce tartej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ostudź resztę kremu. Następnie włóż do torby cukierniczej i udekoruj ciasta różami.

próbowałem czegoś podobnego w jednej cukierni na Newskim Prospekcie w Petersburgu w 2003 roku. Kiedy więc słyszę o ciastach czekoladowych, od razu przypominam sobie te same ciasta ze sklepu ze słodyczami po pierwszym przyjeździe do tego wspaniałego miasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 587   kcal/100g

Podobne przepisy