klasyczne ciasto Mikado z gotowanym skondensowanym mlekiem

Poczęstuj się delikatnym ormiańskim ciastem Mikado! Ciasto Mikado to bardzo smaczne ciasto tradycyjne dla kuchni ormiańskiej. W sieci jest wiele opcji tego ciasta, a dziś chcę się z wami podzielić jednym z nich. Samo ciasto składa się z bardzo cienkich i delikatnych ciast, a także kremu czekoladowo-karmelowego. Ciasto nie jest bardzo trudne do przygotowania, z wyjątkiem tego, że jest trochę pracochłonne, główna trudność może pojawić się w przypadku ciast, ponieważ okazuje się, że jest ich wiele i każde musi być bardzo cienkie. W gotowej formie ciasto okazuje się duże i satysfakcjonujące, dzięki czemu można je bezpiecznie przygotować dla dużej firmy.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 61 % 33 g
291 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj krem. Wlej mleko do pojemnika do kuchenki mikrofalowej i podgrzej prawie do wrzenia (nie musisz gotować). Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, podgrzej mleko na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie łączymy jajka, cukier granulowany i cukier waniliowy na patelni z grubym dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i kakao w proszku do mieszanki jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorące mleko do powstałej masy czekoladowej cienkim strumieniem, masę stale mieszając trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść rondel z kremem czekoladowym na kuchence i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Podczas gotowania krem jest stale mieszany trzepaczką, aby nie przykleił się do dna i aby nie tworzyły się w nim grudki. Gotowy krem usuwamy do ognia i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Aby podczas chłodzenia na powierzchni kremu nie tworzyła się skorupa, należy ją przykryć folią tak, aby stykała się z kremem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy budyniowa część czekolady ostygnie, miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy mikserem przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj całe skondensowane mleko do masła i ubij śmietanę mikserem przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przekładamy mikser na minimalną prędkość i dodajemy schłodzony krem czekoladowy w częściach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę, aż będzie gładka. Nasz krem do ciasta Mikado jest gotowy, przykryj miskę folią i wyślij krem do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby przyspieszyć proces ugniatania, proponuję użyć robota kuchennego. Tak więc wlej całą mąkę do miski kombajnu z dyszą metalowego noża i dodaj do niej sodę. Mieszaj przez 10 sekund.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I zmiel wszystko do stanu drobnego okruchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj jajko i śmietanę. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka ma inną jakość, radzę najpierw dodać Nie całą śmietanę, ale gdzieś połowę lub trochę więcej, a już w zależności od konsystencji ciasta dodać całą resztę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zagnieść miękkie ciasto. Nawiasem mówiąc, nie mieszamy ciasta przez długi czas, po prostu upewniamy się, że zbiera się w bryłę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ciasto z miski kombajnu i podziel na 12-14 części. Przykryj naczynie kulkami folią i wyślij do lodówki na co najmniej 30-40 minut, ciasto powinno odpocząć i ostygnąć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z lodówki wyjmujemy jedną kulkę schłodzonego ciasta i zwijamy w cienką warstwę. Możesz rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami pergaminu lub po prostu odkurzyć stół mąką. Bardzo ważne jest, aby rozwałkować ciasto bardzo, bardzo cienko, grubość nie powinna przekraczać 1 mm, w przeciwnym razie ciasto w gotowej formie może okazać się twarde.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkowana warstwa jest cięta do pożądanej średnicy (zrobiłem ciasta o średnicy 23 cm, ale po upieczeniu ciasta są lekko zdeformowane, a ciasto okazało się o średnicy 22 cm). Zachowujemy część skrawków (gdzieś z połowy ciast) i pieczemy razem z ciastami, potrzebujemy obrazów do posypania ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenieś ciasto i skrawki na blachę do pieczenia i mocno nakłuj widelcem, aby ciasto nie pęczniało zbyt mocno podczas pieczenia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 5-7 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W ten sposób pieczemy wszystkie ciasta. Mam dokładnie 15 cienkich ciast i dużo skrawków.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Składanie naszego ciasta. Dla wygody zbieramy ciasto w pierścieniu cukierniczym lub bierzemy boki z dzielonej formy. Boki wykładamy folią spożywczą lub układamy taśmą graniczną, dzięki czemu ciasto będzie łatwiejsze do uwolnienia. Zbieramy ciasto warstwami, naprzemiennie ciasta i śmietanę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Podczas montażu ciasta ostrożnie dociskamy (pękną w tym samym czasie, ale w porządku, krem dobrze się połączy), ważne jest dla nas, aby w torcie nie było pustych przestrzeni. Zebrane ciasto wysyłamy do lodówki na całą noc, potrzebuje czasu, aby dobrze namoczyć.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rano ciasto można posypać kruszonką. Aby to zrobić, zmiel nasze skrawki do stanu miękiszu. Zrobiłem to za pomocą robota kuchennego.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozdrabniamy skrawki niezbyt drobno.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Namoczone ciasto uwalniamy z boków.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    I posyp go okruchami ze wszystkich stron. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby, zamiast posypać okruchy, ciasto można posypać startą czekoladą, okazuje się również bardzo smaczne. To wszystko, nasze ciasto jest gotowe!

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Opcjonalnie ciasto dodatkowo dekorujemy. Udekorowałam malinami i jeżynami oraz świeżą miętą.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Ciasto Mikado jest gotowe.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal / 100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy