ciasto francuskie z kłody

Poczęstuj się niesamowicie delikatnym i apetycznym ciastem! Ciasto francuskie kłoda to pewna wariacja na temat ciasta Napoleona. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, kremowe i lekko chrupiące, chociaż zależy to od stopnia impregnacji:) przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i bardzo szybkie!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 40 % 22 g
węglowodany 53 % 29 g
330 kcal
IG: 14 / 41 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw weźmy krem. Wlej mleko do rondla i dodaj do niego cukier waniliowy. Wkładamy rondel do ognia i doprowadzamy mleko do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania mleka łączymy skrobię i cukier w misce. Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I pocieramy je trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej małe porcje gorącego mleka do mieszanki żółtkowej. W tym samym czasie mieszanina jest stale mieszana trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwracamy powstałą masę do rondla i stawiamy na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciągle mieszając doprowadzamy krem do zgęstnienia i wrzenia. Po tym, jak pierwsze oznaki wrzenia pojawią się na powierzchni naszego kremu, gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Zdejmij rondel ze śmietaną z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Aby proces był szybki, umieściłem rondel w pojemniku z zimną wodą. Podczas chłodzenia krem często mieszamy lub przykrywamy folią & quot; w kontakcie & quot; z kremem, aby na wierzchu nie tworzyła się skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy część kremu ostygnie, zrobimy ciasto francuskie. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 3-4 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasto na paski o szerokości około 1-2 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Luźno układamy paski ciasta na blasze do pieczenia i wysyłamy je do piekarnika do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz patyczki w temperaturze 190-200 C przez około 20 minut, aż będą rumiane. Zdejmij patyczki z blachy do pieczenia i pozwól im całkowicie ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na razie wróćmy do naszego kremu. W tym czasie powinien już ostygnąć. Jego temperatura powinna wynosić około 30-40 C. dodaj miękkie masło do kremu w małych porcjach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I wbij go w krem. Na wyjściu powinniśmy uzyskać bardzo delikatny krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj gotowy krem folią tak, aby stykał się z powierzchnią kremu i wyślij go do lodówki na co najmniej 30 minut, a jeśli pozwala na to czas, możesz na kilka godzin.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przyciąć całkowicie schłodzone patyczki do jednej długości. Odstawiamy ścinki i kilka patyków - będziemy ich potrzebować do posypania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrywamy powierzchnię roboczą folią spożywczą. Na wierzchu kładziemy warstwę patyków.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smarujemy je schłodzonym kremem. Kremu nie żałujemy:)

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ponownie rozłóż część patyczków na wierzchu i ponownie posmaruj je kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I w ten sposób zbieramy ciasto ze wszystkich patyczków.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pomagając sobie folią spożywczą, zwijamy patyczki w ciasną rolkę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wysyłamy nasze ciasto do lodówki na moczenie przez co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gdy ciasto jest namoczone i schłodzone, wyjmujemy je z lodówki i uwalniamy z folii. Przenosimy go na talerz.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Odłożone skrawki i kilka patyczków rozdrabniamy rękami na okruchy i posypujemy nim ciasto ze wszystkich stron.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    To wszystko! Ciasto francuskie jest gotowe!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy