skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy twaróg tłusty, jest smaczniejszy i nie tak suchy jak beztłuszczowy. Wlej go do miski, wbij jajko, dodaj cukier i sól do smaku. Możesz natychmiast ubić 2 jajka osobno i dodać półtora jajka do nadzienia, a połowę pozostawić do smarowania ptysiów.
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Smakujemy i dostosowujemy w razie potrzeby. Nadzienie twarogowe na ptysie jest gotowe.
Krok 3:
Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Najważniejsze jest to, że nie rozmraża się zbytnio, w przeciwnym razie trudniej będzie z nim pracować - będzie się rozciągać i trzeba będzie wlać mąkę na stół. Bierzemy jeden arkusz ciasta i rozwałkowujemy go trochę wałkiem do ciasta wzdłuż i wszerz. Możesz natychmiast zmierzyć jego boki,aby dopasować wszystkie warstwy.
Krok 4:
Po jednej stronie przedmiotu układamy nadzienie (należy je wizualnie podzielić na 4 części) w kształcie prostokąta, nie sięgając do krawędzi.
Krok 5:
Składamy obrabiany przedmiot na pół i ściskamy krawędzie rękami lub przechodzimy przez nie widelcem-wybrałem drugą opcję. Nierówne Karai można przyciąć nożem. Robimy to z całym testem. Użyłem małej paczki ciasta składającej się z ich 4 arkuszy. Z jednego arkusza wyjdzie jeden puff - w sumie otrzymasz cztery produkty.
Krok 6:
Rozłóż ptysie na blasze do pieczenia. które można przykryć pergaminem lub folią, ale można je zostawić. Posmaruj je ubitym jajkiem.
Krok 7:
Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 12-15 minut. Mój piekarnik piecze nierównomiernie, więc po 6 minutach odwróciłem blachę do pieczenia z ptysiami, aby usmażyły się ze wszystkich stron w ten sam sposób. Wysoka temperatura pozwoli na dobre wyrośnięcie ciasta i upieczenie. Wyjmujemy gotowe ptysie z piekarnika i pieczemy następną partię, jeśli wszystko nie pasuje od razu. Upiekłam w dwóch krokach po dwa produkty.
uważaj-bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g