ptysie z ciasta bez drożdży z twarogiem

chrupiące ptysie z soczystym i słodkim nadzieniem twarogowym. Pyszne wypieki na deser. Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem. Podawać z zieloną lub czarną herbatą, kawą, kakao, kompotem, mlekiem, sokiem, galaretką, kefirem i ogólnie dowolnymi napojami zarówno gorącymi, jak i zimnymi. Zafunduj sobie i swoim bliskim ptysie, które nie mogą pomóc.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 48 % 25 g
292 kcal
IG: 0 / 67 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy twaróg tłusty, jest smaczniejszy i nie tak suchy jak beztłuszczowy. Wlej go do miski, wbij jajko, dodaj cukier i sól do smaku. Możesz natychmiast ubić 2 jajka osobno i dodać półtora jajka do nadzienia, a połowę pozostawić do smarowania ptysiów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Smakujemy i dostosowujemy w razie potrzeby. Nadzienie twarogowe na ptysie jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Najważniejsze jest to, że nie rozmraża się zbytnio, w przeciwnym razie trudniej będzie z nim pracować - będzie się rozciągać i trzeba będzie wlać mąkę na stół. Bierzemy jeden arkusz ciasta i rozwałkowujemy go trochę wałkiem do ciasta wzdłuż i wszerz. Możesz natychmiast zmierzyć jego boki,aby dopasować wszystkie warstwy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po jednej stronie przedmiotu układamy nadzienie (należy je wizualnie podzielić na 4 części) w kształcie prostokąta, nie sięgając do krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składamy obrabiany przedmiot na pół i ściskamy krawędzie rękami lub przechodzimy przez nie widelcem-wybrałem drugą opcję. Nierówne Karai można przyciąć nożem. Robimy to z całym testem. Użyłem małej paczki ciasta składającej się z ich 4 arkuszy. Z jednego arkusza wyjdzie jeden puff - w sumie otrzymasz cztery produkty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ptysie na blasze do pieczenia. które można przykryć pergaminem lub folią, ale można je zostawić. Posmaruj je ubitym jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 12-15 minut. Mój piekarnik piecze nierównomiernie, więc po 6 minutach odwróciłem blachę do pieczenia z ptysiami, aby usmażyły się ze wszystkich stron w ten sam sposób. Wysoka temperatura pozwoli na dobre wyrośnięcie ciasta i upieczenie. Wyjmujemy gotowe ptysie z piekarnika i pieczemy następną partię, jeśli wszystko nie pasuje od razu. Upiekłam w dwóch krokach po dwa produkty.

uważaj-bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy