Julienne z kurczakiem grzybowym i kwaśną śmietaną

pyszna gorąca przekąska z pieczarkami i filetem z kurczaka. Bardzo proste przygotowanie pysznego dania z grzybami. Gotowanie julienne w domu stało się już codziennością. Dla nas jest to przede wszystkim gorąca, smaczna przekąska, choć początkowo jest to tylko sposób na krojenie warzyw. Ale tak czy inaczej, na wzmiankę o nazwie "julienne"zawsze pojawia się w pamięci pyszne połączenie pieczonych grzybów z aromatyczną apetyczną skórką serową. Co proponuję ugotować.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne z kurczakiem grzybowym i kwaśną śmietaną? Przygotuj wskazane produkty. Będę gotować z pieczarkami, biorę świeże, ale możesz użyć mrożonych. Filet z kurczaka jest surowy, można go zastąpić gotowaną piersią lub innym mięsem z kurczaka. Cebula jest mała, koperek w razie potrzeby. Biorę ser o zawartości tłuszczu 52 %, możesz wziąć dowolny lub użyć mieszanki serów. Śmietana 25 % tłuszczu. Będę gotować w porcjach, ale możesz też w dużych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz, osusz serwetkami i pokrój w kostkę. Smażyć na oleju na patelni, aż będzie biały. Jeśli używany jest gotowany filet, należy go dodać po usmażeniu grzybów z cebulą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z gruzu i ziemi, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Obierz cebulę i posiekaj. Dodaj cebulę i grzyby do piersi kurczaka i smaż wszystko razem, aż płyn wyparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Biorę śmietanę 25% tłuszczu, jeśli weźmiesz mniej tłuszczu, będziesz musiał dodać trochę mąki, aby julienne nie była płynna. Dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj (wyłącz ogrzewanie).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, posiekaj umyty koperek. Dodaj ser julienne (zachowaj część) i posiekany koperek, wszystko wymieszaj. Spróbuj soli i pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko ułóż wszystko w foremkach lub formie. Posyp pozostałym startym serem na wierzchu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż utworzy się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Julienne z kurczakiem, grzybami i kwaśną śmietaną podawaj na gorąco. Możesz zaoferować firmie gotowane ziemniaki, ryż, a nawet makaron. Po schłodzeniu danie będzie również bardzo smaczne. Ponadto taki Julien świetnie wygląda na świątecznym stole.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy