skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z kurczakiem grzybowym i kwaśną śmietaną? Przygotuj wskazane produkty. Będę gotować z pieczarkami, biorę świeże, ale możesz użyć mrożonych. Filet z kurczaka jest surowy, można go zastąpić gotowaną piersią lub innym mięsem z kurczaka. Cebula jest mała, koperek w razie potrzeby. Biorę ser o zawartości tłuszczu 52 %, możesz wziąć dowolny lub użyć mieszanki serów. Śmietana 25 % tłuszczu. Będę gotować w porcjach, ale możesz też w dużych.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz, osusz serwetkami i pokrój w kostkę. Smażyć na oleju na patelni, aż będzie biały. Jeśli używany jest gotowany filet, należy go dodać po usmażeniu grzybów z cebulą.
Krok 3:
Oczyść grzyby z gruzu i ziemi, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Obierz cebulę i posiekaj. Dodaj cebulę i grzyby do piersi kurczaka i smaż wszystko razem, aż płyn wyparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Biorę śmietanę 25% tłuszczu, jeśli weźmiesz mniej tłuszczu, będziesz musiał dodać trochę mąki, aby julienne nie była płynna. Dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj (wyłącz ogrzewanie).
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce, posiekaj umyty koperek. Dodaj ser julienne (zachowaj część) i posiekany koperek, wszystko wymieszaj. Spróbuj soli i pieprzu.
Krok 6:
Szybko ułóż wszystko w foremkach lub formie. Posyp pozostałym startym serem na wierzchu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 7:
Julienne z kurczakiem, grzybami i kwaśną śmietaną podawaj na gorąco. Możesz zaoferować firmie gotowane ziemniaki, ryż, a nawet makaron. Po schłodzeniu danie będzie również bardzo smaczne. Ponadto taki Julien świetnie wygląda na świątecznym stole.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g