skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę cukru, dodaj 2 łyżki. łyżki mąki.
Krok 3:
To jeszcze nie ciasto, ale ciasto, ale musi wzrosnąć, zanim będzie można kontynuować gotowanie. Dlatego zostawiamy ciasto, gdy drożdże rosną. Trzymamy go przez 15-30 minut, upewniając się, że podnosi się co najmniej dwukrotnie.
Krok 4:
Drożdże załatwiły sprawę i topimy masło.
Krok 5:
Namocz rodzynki i kandyzowane owoce. Kandyzowane owoce należy moczyć przez 10 minut, aby usunąć nadmiar cukru i barwnika.
Krok 6:
Dodaj sól i stopione masło do części mąki, wymieszaj.
Krok 7:
Następnie wlej ciasto i zagniataj ciasto. Stopniowo dodawaj więcej mąki. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby nie uzyskać ciężkiego ciasta z nadmiaru mąki. Ciasto powinno być sprężyste i lekko przylegać do dłoni.
Krok 8:
Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj celofanem i umieść w ciepłym miejscu. Mierzymy tyle czasu, ile potrzeba, aby ciasto dokładnie wzrosło. W zależności od warunków może to potrwać dłużej niż godzinę.
Krok 9:
Nasmaruj powierzchnię stołu olejem roślinnym. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Następnie zwiń go w warstwę. Posmaruj ciasto roztopionym masłem, posyp cukrem, a następnie rozłóż rodzynki i posiekane kandyzowane owoce, możesz orzechy.
Krok 10:
Złóż warstwę ciasta na rolkę.
Krok 11:
Wykonujemy nacięcia na rolce. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem.
Krok 12:
Rozłóż rolkę, której końce łączymy i dobrze ściskamy, aby uzyskać pierścień. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Pozostały czas, czyli około 1 godziny, nasze ciasto pozostanie w piekarniku i piecze w temperaturze 180 stopni, aż pokryje się apetycznym rumieńcem.
Krok 13:
Gdy gotowe ciasto ostygnie, przygotuj lukier, mieszając sok z cukrem pudrem.
Krok 14:
Polewamy ciasto lukrem i wykorzystujemy resztki kandyzowanych owoców jako ostatni akcent w dekoracji naczynia.
Krok 15:
Tak pięknie wygląda ciasto wielkanocne w przekroju.
Krok 16:
Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g