ciasto wielkanocne

wraz ze zwykłymi ciastami wielkanocnymi jest to wspaniałe danie wielkanocne. Ciasto wielkanocne jest jednym z moich ulubionych i może Ci się spodobać.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 76 % 51 g
323 kcal
IG: 2 / 18 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę cukru, dodaj 2 łyżki. łyżki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To jeszcze nie ciasto, ale ciasto, ale musi wzrosnąć, zanim będzie można kontynuować gotowanie. Dlatego zostawiamy ciasto, gdy drożdże rosną. Trzymamy go przez 15-30 minut, upewniając się, że podnosi się co najmniej dwukrotnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże załatwiły sprawę i topimy masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Namocz rodzynki i kandyzowane owoce. Kandyzowane owoce należy moczyć przez 10 minut, aby usunąć nadmiar cukru i barwnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i stopione masło do części mąki, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej ciasto i zagniataj ciasto. Stopniowo dodawaj więcej mąki. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby nie uzyskać ciężkiego ciasta z nadmiaru mąki. Ciasto powinno być sprężyste i lekko przylegać do dłoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj celofanem i umieść w ciepłym miejscu. Mierzymy tyle czasu, ile potrzeba, aby ciasto dokładnie wzrosło. W zależności od warunków może to potrwać dłużej niż godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj powierzchnię stołu olejem roślinnym. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Następnie zwiń go w warstwę. Posmaruj ciasto roztopionym masłem, posyp cukrem, a następnie rozłóż rodzynki i posiekane kandyzowane owoce, możesz orzechy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż warstwę ciasta na rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wykonujemy nacięcia na rolce. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż rolkę, której końce łączymy i dobrze ściskamy, aby uzyskać pierścień. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Pozostały czas, czyli około 1 godziny, nasze ciasto pozostanie w piekarniku i piecze w temperaturze 180 stopni, aż pokryje się apetycznym rumieńcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy gotowe ciasto ostygnie, przygotuj lukier, mieszając sok z cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polewamy ciasto lukrem i wykorzystujemy resztki kandyzowanych owoców jako ostatni akcent w dekoracji naczynia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak pięknie wygląda ciasto wielkanocne w przekroju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy