skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Przygotowanie ciasta drożdżowego na bagietkę wymaga tylko sześciu składników: mąki, wody, oleju roślinnego, drożdży, cukru, soli. Jako nadzienie użyjemy czosnku i pietruszki, z czosnku możesz wziąć zarówno same ząbki, jak i posiekane świeże strzały, ze strzałkami okazuje się jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny. Włóż ciasto drożdżowe. Wlej szklankę ciepłej wody do miski, wlej suche drożdże, cukier.
Krok 2:
Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły. Odłóż miskę na bok na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę. Ten krok jest jednym z najważniejszych dla ciasta drożdżowego. Każde Pieczenie z takiego ciasta okaże się najbardziej udane, jeśli mąka do ciasta zostanie przesiana, możesz nawet wielokrotnie. Wlej olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj pół łyżeczki soli i wlej przesianą mąkę partiami. Ciasto dobrze zagniatamy łyżką lub trzepaczką, następnie rozkładamy na stole i nadal ugniatamy rękami. ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniatamy je przez co najmniej dwadzieścia minut.
Krok 4:
Ciasto powinno być elastyczne, posłuszne i nie powinno przyklejać się do rąk. Wkładamy go z powrotem do miski, naciągamy folię spożywczą na miskę. Rozgrzej piekarnik do 40 stopni i włóż ciasto do piekarnika na godzinę.
Krok 5:
Ciasto powinno podwoić się. Więc wszystko zostało zrobione dobrze. Wyjmujemy go z piekarnika. Przygotowujemy nadzienie. Posiekaj strzałkę czosnku na robocie kuchennym lub zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli używasz ząbków czosnku, możesz je drobno posiekać nożem lub zetrzeć. Pietruszkę i koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w cienką prostokątną warstwę.
Krok 7:
Wlej na niego ugotowane zioła i czosnek, zwiń w rolkę. Mocowanie końcówek.
Krok 8:
Wykonujemy nacięcia na górze, aby warstwy były widoczne. Pozwól bagietce trochę się rozłożyć w ciepłym miejscu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 9:
Wyjmij różową pachnącą bagietkę. Kroimy na kawałki i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g