Bagietka z czosnkiem i ziołami

bardzo smaczna Bagietka z czosnkiem i ziołami! Wiele osób uwielbia wypieki z czosnkiem i ziołami i regularnie kupuje je w sklepie. Doskonale uzupełnia zupy i drugie gorące dania. Bagietka czosnkowo-ziołowa jest łatwa do zrobienia w domu bez większych kłopotów, a składniki są proste i niedrogie. Jedyne, co wymaga czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego. Ale można go przygotować w szybki, bezpieczny sposób, co znacznie przyspieszy proces.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 74 % 37 g
234 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Przygotowanie ciasta drożdżowego na bagietkę wymaga tylko sześciu składników: mąki, wody, oleju roślinnego, drożdży, cukru, soli. Jako nadzienie użyjemy czosnku i pietruszki, z czosnku możesz wziąć zarówno same ząbki, jak i posiekane świeże strzały, ze strzałkami okazuje się jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny. Włóż ciasto drożdżowe. Wlej szklankę ciepłej wody do miski, wlej suche drożdże, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły. Odłóż miskę na bok na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę. Ten krok jest jednym z najważniejszych dla ciasta drożdżowego. Każde Pieczenie z takiego ciasta okaże się najbardziej udane, jeśli mąka do ciasta zostanie przesiana, możesz nawet wielokrotnie. Wlej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pół łyżeczki soli i wlej przesianą mąkę partiami. Ciasto dobrze zagniatamy łyżką lub trzepaczką, następnie rozkładamy na stole i nadal ugniatamy rękami. ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniatamy je przez co najmniej dwadzieścia minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być elastyczne, posłuszne i nie powinno przyklejać się do rąk. Wkładamy go z powrotem do miski, naciągamy folię spożywczą na miskę. Rozgrzej piekarnik do 40 stopni i włóż ciasto do piekarnika na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno podwoić się. Więc wszystko zostało zrobione dobrze. Wyjmujemy go z piekarnika. Przygotowujemy nadzienie. Posiekaj strzałkę czosnku na robocie kuchennym lub zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli używasz ząbków czosnku, możesz je drobno posiekać nożem lub zetrzeć. Pietruszkę i koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w cienką prostokątną warstwę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej na niego ugotowane zioła i czosnek, zwiń w rolkę. Mocowanie końcówek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wykonujemy nacięcia na górze, aby warstwy były widoczne. Pozwól bagietce trochę się rozłożyć w ciepłym miejscu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij różową pachnącą bagietkę. Kroimy na kawałki i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy