ciasto zgniłe kikut z dżemem

ciasto zgniłego kikuta-smak dzieciństwa i ulubionego dżemu! To ciasto można zaliczyć do najprostszych. Po pierwsze, składniki do pieczenia każdej gospodyni domowej są zawsze pod ręką, po drugie, piecze się bardzo szybko i tak łatwo, że nie może się nie udać, po trzecie, okazuje się bardzo smaczny i nadaje się nie tylko na zwykłą herbatę z rodziną, ale także na świąteczny stół. Ponadto smak tego ciasta przywoła wiele wspomnień z dzieciństwa. W końcu to właśnie to ciasto było często pieczone przez matki, "zepsuty pień" był częstym gościem na wielu stołach podczas wakacji w czasach radzieckich.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 76 % 44 g
271 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Kefir i jaja kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Dżem można wziąć absolutnie dowolny smak i obecność. Dżem z rokitnika objawia się bardzo interesująco w takim cieście, nie tylko nadaje ciastu przyjemny odcień, ale także sprawia, że ciasta smakują nietypowo i przyjemnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sodę do miski z kefirem, wymieszaj i pozwól, aby wystąpiła reakcja alkaliczna, pozostaw kefir na następny krok. Podczas reakcji alkalicznej kefir zacznie bulgotać i bulgotać, masa zwiększy objętość, więc miska powinna być głęboka. W innej misce ubij jaja kurze z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa wybieli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczną i dodaj dżem. Wymieszaj masę. Można to zrobić za pomocą prostej trzepaczki lub miksera, druga metoda skróci czas gotowania. jeśli dżem jest bardzo słodki, ilość cukru można zmniejszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko mikserem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. I dobrze wymieszaj ciasto. Powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany i jednorodny, bez grudek. Jeśli ciasto jest odpowiednio ugotowane, powinno mocno bulgotać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczemy ciasta w prostokątnym kształcie. Najlepiej podzielić całą objętość ciasta na dwie części i upiec dwa ciasta, a następnie okażą się gładkie, bujne i dobrze upieczone. Nasmaruj formę olejem lub przykryj pergaminem. Wlej połowę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 25 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmujemy go, schładzamy i wyjmujemy z formy. Lepiej schłodzić ciasto w formie odwróconej do góry nogami, aby ciasto nie opadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasta na dwie połówki i wzdłuż na dwie części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie przygotowujemy śmietanę. Połącz śmietanę z cukrem, dodaj szczyptę waniliny i ubij śmietanę mikserem, aż masa wzrośnie. Z jednej strony posmaruj każde ciasto śmietaną. Połowę jednego ciasta zostawiamy do dekoracji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj ciasta kremem i zwiń w rolkę. Nie trzeba ich wcześniej impregnować syropem, okazuje się, że są wilgotne. Wierzch i boki ciasta również smarujemy kremem. Posyp okruchy ciasta. Pozwól mu ostygnąć w lodówce, lepiej zostawić na noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z połowy jednego ciasta wykonujemy nogi pnia, przyklejamy je do śmietany. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej i polej kikut. Ciasto dekorujemy kwaśną śmietaną, kruszonką z biszkoptu i świeżymi truskawkami. Ciasto jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Miłej herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy