skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Kefir i jaja kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Dżem można wziąć absolutnie dowolny smak i obecność. Dżem z rokitnika objawia się bardzo interesująco w takim cieście, nie tylko nadaje ciastu przyjemny odcień, ale także sprawia, że ciasta smakują nietypowo i przyjemnie.
Krok 2:
Dodaj sodę do miski z kefirem, wymieszaj i pozwól, aby wystąpiła reakcja alkaliczna, pozostaw kefir na następny krok. Podczas reakcji alkalicznej kefir zacznie bulgotać i bulgotać, masa zwiększy objętość, więc miska powinna być głęboka. W innej misce ubij jaja kurze z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa wybieli.
Krok 3:
Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczną i dodaj dżem. Wymieszaj masę. Można to zrobić za pomocą prostej trzepaczki lub miksera, druga metoda skróci czas gotowania. jeśli dżem jest bardzo słodki, ilość cukru można zmniejszyć.
Krok 4:
Ubij wszystko mikserem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. I dobrze wymieszaj ciasto. Powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany i jednorodny, bez grudek. Jeśli ciasto jest odpowiednio ugotowane, powinno mocno bulgotać.
Krok 6:
Pieczemy ciasta w prostokątnym kształcie. Najlepiej podzielić całą objętość ciasta na dwie części i upiec dwa ciasta, a następnie okażą się gładkie, bujne i dobrze upieczone. Nasmaruj formę olejem lub przykryj pergaminem. Wlej połowę ciasta.
Krok 7:
Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 25 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmujemy go, schładzamy i wyjmujemy z formy. Lepiej schłodzić ciasto w formie odwróconej do góry nogami, aby ciasto nie opadło.
Krok 8:
Pokrój ciasta na dwie połówki i wzdłuż na dwie części.
Krok 9:
W międzyczasie przygotowujemy śmietanę. Połącz śmietanę z cukrem, dodaj szczyptę waniliny i ubij śmietanę mikserem, aż masa wzrośnie. Z jednej strony posmaruj każde ciasto śmietaną. Połowę jednego ciasta zostawiamy do dekoracji.
Krok 10:
Posmaruj ciasta kremem i zwiń w rolkę. Nie trzeba ich wcześniej impregnować syropem, okazuje się, że są wilgotne. Wierzch i boki ciasta również smarujemy kremem. Posyp okruchy ciasta. Pozwól mu ostygnąć w lodówce, lepiej zostawić na noc.
Krok 11:
Z połowy jednego ciasta wykonujemy nogi pnia, przyklejamy je do śmietany. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej i polej kikut. Ciasto dekorujemy kwaśną śmietaną, kruszonką z biszkoptu i świeżymi truskawkami. Ciasto jest gotowe.
Krok 12:
Miłej herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g