skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie składniki wymagane do danego dania. Z pewnością są teraz w twojej lodówce, więc po prostu musisz je przygotować dzisiaj. Każdy dżem nadaje się do naszego - moim zdaniem, jeśli natkną się na kawałki owoców, będzie jeszcze bardziej interesujący. Dzisiaj wzięłam trochę dżemu wiśniowo-malinowego
Krok 2:
Przede wszystkim włączamy piekarnik do rozgrzania i przygotowujemy naczynie do pieczenia, ponieważ ciasto gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Teraz przygotowujemy płynne składniki-dżem, olej roślinny, śmietanę i mleko. Jeśli nie masz teraz kwaśnej śmietany-to nic wielkiego, po prostu dodaj trochę więcej mleka. Zamiast mleka można wziąć kefir, serwatkę, a nawet tylko wodę, jeśli chcemy na przykład chudego ciasta
Krok 3:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki
Krok 4:
Teraz dodajemy suche składniki - mąkę należy przesiać, aby wzbogacić ją tlenem, a pieczenie będzie bardziej przewiewne
Krok 5:
Na koniec dodaj sodę i cukier waniliowy (lub wanilinę) do mąki, a także przesiej. Zwykle wolę używać cukru waniliowego, ale czasami zastępuję go wanilią
Krok 6:
Wszystko dobrze i szybko wymieszaj, po dodaniu sody masa zacznie mocno bulgotać, dlatego bardzo pożądane jest szybsze wysyłanie jej do piekarnika do pieczenia podczas reakcji
Krok 7:
Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Jeśli to konieczne, smarujemy go olejem roślinnym lub kładziemy papier do pieczenia na dnie. Mam nieprzywierającą formę, więc jej nie smaruję. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Uwaga! Ważne jest, aby dżem był gęsty, w przeciwnym razie możesz mieć owsiankę, a nie ciasto. Każdy inny piekarnik sprawdź gotowość ciasta, temperaturę i czas gotowania.
Krok 8:
Ciasto piecze się dość szybko i okazuje się bardzo bujne i aromatyczne. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub zwykłą wykałaczką-powinna być sucha
Krok 9:
Udekoruj według własnego gustu i uznania-jagodami, owocami lub po prostu cukrem pudrem. Możesz również pokroić go na 2 ciasta i posmarować śmietaną (śmietana + cukier) - otrzymasz prawdziwe ciasto
Krok 10:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g