Szybkie ciasto z dżemem

pachnące wilgotne ciasto na herbatę przygotujesz w 30 minut. Jeśli masz słoik zeszłorocznego dżemu, nie spiesz się, aby się go pozbyć - w końcu jest to doskonała baza do tego ciasta. Przygotowanie zajmie ci tylko 5 minut i prawdopodobnie znajdziesz wszystkie inne składniki - wystarczy wszystko dobrze wymieszać, reszta zależy od piekarnika. Podajemy do herbaty lub z kubkiem ciepłego mleka-po prostu objadanie się
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 81 % 54 g
305 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie składniki wymagane do danego dania. Z pewnością są teraz w twojej lodówce, więc po prostu musisz je przygotować dzisiaj. Każdy dżem nadaje się do naszego - moim zdaniem, jeśli natkną się na kawałki owoców, będzie jeszcze bardziej interesujący. Dzisiaj wzięłam trochę dżemu wiśniowo-malinowego

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim włączamy piekarnik do rozgrzania i przygotowujemy naczynie do pieczenia, ponieważ ciasto gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Teraz przygotowujemy płynne składniki-dżem, olej roślinny, śmietanę i mleko. Jeśli nie masz teraz kwaśnej śmietany-to nic wielkiego, po prostu dodaj trochę więcej mleka. Zamiast mleka można wziąć kefir, serwatkę, a nawet tylko wodę, jeśli chcemy na przykład chudego ciasta

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodajemy suche składniki - mąkę należy przesiać, aby wzbogacić ją tlenem, a pieczenie będzie bardziej przewiewne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec dodaj sodę i cukier waniliowy (lub wanilinę) do mąki, a także przesiej. Zwykle wolę używać cukru waniliowego, ale czasami zastępuję go wanilią

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze i szybko wymieszaj, po dodaniu sody masa zacznie mocno bulgotać, dlatego bardzo pożądane jest szybsze wysyłanie jej do piekarnika do pieczenia podczas reakcji

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Jeśli to konieczne, smarujemy go olejem roślinnym lub kładziemy papier do pieczenia na dnie. Mam nieprzywierającą formę, więc jej nie smaruję. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Uwaga! Ważne jest, aby dżem był gęsty, w przeciwnym razie możesz mieć owsiankę, a nie ciasto. Każdy inny piekarnik sprawdź gotowość ciasta, temperaturę i czas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto piecze się dość szybko i okazuje się bardzo bujne i aromatyczne. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub zwykłą wykałaczką-powinna być sucha

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj według własnego gustu i uznania-jagodami, owocami lub po prostu cukrem pudrem. Możesz również pokroić go na 2 ciasta i posmarować śmietaną (śmietana + cukier) - otrzymasz prawdziwe ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy