skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na bułki. Ciasto francuskie najlepiej stosować na talerzach-wygodniej jest je rozwałkować. Ciasto należy wyjąć z lodówki w około 1 godzinę i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ważne jest, aby płytki się nie sklejały. Dlatego torbę z ciastem należy otworzyć, przenieść zimne talerze pergaminem i włożyć z powrotem do opakowania i szczelnie zamknąć, aby ciasto się nie zacierało.
Krok 2:
Rozpuść masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Połącz cukier z mielonym cynamonem i wymieszaj.
Krok 4:
Odkurz stół mąką, aby ciasto nie przykleiło się do powierzchni podczas walcowania. Samo ciasto lepiej też lekko odkurzyć mąką, aby wałek do ciasta się do niego nie przykleił. Rozwałkuj każdą płytkę w prostokątną warstwę i pokrój w kwadraty o boku 20*20 cm.
Krok 5:
Posmaruj każdy kwadrat ciasta roztopionym masłem za pomocą pędzla.
Krok 6:
Równomiernie posyp ciasto cukrem cynamonowym na całej powierzchni.
Krok 7:
Zwiń każdy kwadrat ciasta w długą bułkę. W razie potrzeby rolkę można lekko rozciągnąć rękami, aby była nieco bardziej autentyczna.
Krok 8:
Wytnij każdą rolkę ostrym nożem wzdłuż, nie osiągając końca 1,5-2 cm.
Krok 9:
Powstałe paski ciasta przeplatają się ze sobą i tworzą okrągły wieniec. Przełóż końce ciasta przez powstałą pętlę w miejscu, w którym zaczęto tkać wieniec.
Krok 10:
Przygotowane bułki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i posmarować resztą roztopionego masła.
Krok 11:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż wierzch bułek będzie odpowiednio zrumieniony. Smacznego!
zazwyczaj bułki cynamonowe są wykonane w formie bułki, która jest krojona na kawałki i pieczona cięciem do góry.
to najprostsze formowanie takich bułek. Ale proponuję, aby bułki były nie tylko smaczne, ale także piękne. W końcu wygląd jest również ważny dla kompletności percepcji.
jeśli nie wiesz, jak utkać piękne wieńce z ciasta, pomoże Ci w tym film z przepisem. Nie ma tu nic skomplikowanego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g