skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Mleko i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij śmietanę z wyprzedzeniem, aby była zimna. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto łatwo wyrośnie. Okaże się bujny i przewiewny.
Krok 3:
Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy mleka, wymieszaj. Pozostaw drożdże do aktywacji na 10-12 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Czapka drożdżowa.
Krok 5:
W przestronnej misce rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy w ciepłym mleku.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej przesianą mąkę do powstałej mieszanki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być mniej potrzebna. Zależy to od właściwości i jakości użytej mąki.
Krok 10:
Wymieszaj masę najpierw łyżką. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto rękami. Nie dodawaj dużo mąki, aby ciasto nie było strome.
Krok 11:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 12:
Ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy.
Krok 13:
Zrobiłam ciasteczka z dwoma dodatkami: cynamonem i makiem.
Krok 14:
Połącz trochę cukru (1,5-2 łyżki stołowe) z cynamonem, wymieszaj. Dodaj ilość przypraw do smaku.
Krok 15:
Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na stole lekko posypanym mąką. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną część ciasta w prostokąt, którego wymiary będą zależeć od pożądanej wielkości ciasteczka. Podziel ciasto na równe części kwadratowe lub prostokątne.
Krok 16:
Każdą część ciasta lekko posmaruj olejem roślinnym. Następnie posyp cukrem cynamonowym.
Krok 17:
Rzuć każdą część ciasta do tuby. Dobrze połącz krawędź, aby ciasteczka nie rozwinęły się podczas pieczenia.
Krok 18:
Zanurz uformowane ciasteczka w cukrze. Możesz zawinąć ciasteczka ze wszystkich stron lub tylko na wierzchu.
Krok 19:
Zrób to samo z resztą ciasta. Każdą część ciasta lekko posmaruj olejem roślinnym, posyp cukrem i makiem.
Krok 20:
Uformuj ciasteczka z nadzieniem makowym. Zanurz wierzch w cukrze.
Krok 21:
Ułóż puste ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Ciasteczka nie wymagają wyrastania, więc upiecz je od razu. Moje Wszystkie Ciasteczka nie zmieściły się na jednej blasze do pieczenia.
Krok 22:
Piecz ciasteczka drożdżowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut na złoty kolor. Określ czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.
Krok 23:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g