ciasteczka z ciasta drożdżowego

maślany, miękki, delikatny! Proste i smaczne! Ciastka z ciasta drożdżowego w przeciwieństwie do bułek nie wymagają proofingu. Może być wykonany z różnych nadzień: mak, cynamon, orzechy, dżem. Okazuje się, że jest miękki, delikatny, z chrupiącą cukrową górą. A skład produktów jest bardzo prosty i niedrogi!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 74 % 48 g
311 kcal
IG: 4 / 2 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Mleko i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij śmietanę z wyprzedzeniem, aby była zimna. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto łatwo wyrośnie. Okaże się bujny i przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy mleka, wymieszaj. Pozostaw drożdże do aktywacji na 10-12 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Czapka drożdżowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przestronnej misce rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy w ciepłym mleku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przesianą mąkę do powstałej mieszanki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być mniej potrzebna. Zależy to od właściwości i jakości użytej mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj masę najpierw łyżką. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto rękami. Nie dodawaj dużo mąki, aby ciasto nie było strome.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrobiłam ciasteczka z dwoma dodatkami: cynamonem i makiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz trochę cukru (1,5-2 łyżki stołowe) z cynamonem, wymieszaj. Dodaj ilość przypraw do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na stole lekko posypanym mąką. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną część ciasta w prostokąt, którego wymiary będą zależeć od pożądanej wielkości ciasteczka. Podziel ciasto na równe części kwadratowe lub prostokątne.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każdą część ciasta lekko posmaruj olejem roślinnym. Następnie posyp cukrem cynamonowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rzuć każdą część ciasta do tuby. Dobrze połącz krawędź, aby ciasteczka nie rozwinęły się podczas pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zanurz uformowane ciasteczka w cukrze. Możesz zawinąć ciasteczka ze wszystkich stron lub tylko na wierzchu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zrób to samo z resztą ciasta. Każdą część ciasta lekko posmaruj olejem roślinnym, posyp cukrem i makiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Uformuj ciasteczka z nadzieniem makowym. Zanurz wierzch w cukrze.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż puste ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Ciasteczka nie wymagają wyrastania, więc upiecz je od razu. Moje Wszystkie Ciasteczka nie zmieściły się na jednej blasze do pieczenia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz ciasteczka drożdżowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut na złoty kolor. Określ czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy