Charlotte z rabarbarem i cynamonem

kwaśny rabarbar łączy się z lekką słodyczą ciasta powietrznego. W naszym kraju rabarbar jest traktowany jak owoc i jest używany głównie do robienia kompotów, galaretek i ciast. W Europie i Ameryce, oprócz ciast i deserów, przygotowywane są różnorodne dania z rabarbaru: sałatki, przystawki do mięsa i ryb, przygotowywane są w postaci pikantnych sosów – chutney i Relish. Moim ulubionym daniem jest gulasz wołowy z rabarbarem. Mięso z takim dodatkiem okazuje się po prostu pyszne. Teraz kolejnym moim ulubionym daniem jest ta Charlotte. Z rabarbarem Lubię to jeszcze bardziej niż z jabłkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 77 % 33 g
189 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte z rabarbarem, potrzebujemy: rabarbar, mąka, jajka, cukier i cynamon.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar dobrze umyć i obrać z folii

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogonki rabarbaru na kostki o długości 7-10 cm, w zależności od wysokości formy. Jeśli forma ma średnicę 16-18 cm, wówczas pręty powinny być bardziej autentyczne, jeśli średnica formy jest większa, wówczas pręty powinny być mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z cukrem i mielonym cynamonem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko mikserem. Masa powinna wybielić, zgęstnieć i znacznie zwiększyć objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ubitych jajek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu każdej porcji mąki delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką od góry do dołu w jednym kierunku, aby zapobiec osiadaniu jajek. Nie trzeba długo mieszać, aby utrzymać w nim jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wtedy biszkopt będzie bujny. Prawidłowo przygotowane ciasto biszkoptowe powinno spływać z łopatki szeroką wstążką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Wbij ogonki rabarbaru pionowo w ciasto. Podczas pieczenia ciasto wyrośnie i całkowicie pokryje ogonki. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. W tym czasie wskazane jest, aby nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzymaj gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmij Charlotte z formy, całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

rabarbar & amp; ndash; niesamowita roślina! Jego jadalna część & ndash; łodyga, a liście są uważane za trujące! Z botanicznego punktu widzenia jest to warzywo, jednak przepisy na dania z rabarbarem najczęściej znajdują się w sekcjach deserów i słodkich wypieków. Co nie jest zaskakujące: kwaśno-pikantny smak rabarbaru w zaskakujący sposób przypomina jednocześnie jabłko i truskawkę. Nawiasem mówiąc, z tymi składnikami najczęściej przygotowywane są różne potrawy z rabarbaru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g

Podobne przepisy