skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte z rabarbarem, potrzebujemy: rabarbar, mąka, jajka, cukier i cynamon.
Krok 2:
Rabarbar dobrze umyć i obrać z folii
Krok 3:
Pokrój ogonki rabarbaru na kostki o długości 7-10 cm, w zależności od wysokości formy. Jeśli forma ma średnicę 16-18 cm, wówczas pręty powinny być bardziej autentyczne, jeśli średnica formy jest większa, wówczas pręty powinny być mniejsze.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem i mielonym cynamonem.
Krok 5:
Ubij wszystko mikserem. Masa powinna wybielić, zgęstnieć i znacznie zwiększyć objętość.
Krok 6:
Przesiej mąkę i Dodaj części do ubitych jajek.
Krok 7:
Po dodaniu każdej porcji mąki delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką od góry do dołu w jednym kierunku, aby zapobiec osiadaniu jajek. Nie trzeba długo mieszać, aby utrzymać w nim jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wtedy biszkopt będzie bujny. Prawidłowo przygotowane ciasto biszkoptowe powinno spływać z łopatki szeroką wstążką.
Krok 8:
Przenieś ciasto do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Wbij ogonki rabarbaru pionowo w ciasto. Podczas pieczenia ciasto wyrośnie i całkowicie pokryje ogonki. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. W tym czasie wskazane jest, aby nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Krok 9:
Trzymaj gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmij Charlotte z formy, całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
rabarbar & amp; ndash; niesamowita roślina! Jego jadalna część & ndash; łodyga, a liście są uważane za trujące! Z botanicznego punktu widzenia jest to warzywo, jednak przepisy na dania z rabarbarem najczęściej znajdują się w sekcjach deserów i słodkich wypieków. Co nie jest zaskakujące: kwaśno-pikantny smak rabarbaru w zaskakujący sposób przypomina jednocześnie jabłko i truskawkę. Nawiasem mówiąc, z tymi składnikami najczęściej przygotowywane są różne potrawy z rabarbaru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g