skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W małej misce połącz wszystkie płynne składniki-mleko, jajko, sok z cytryny i miód. Aby uzyskać smak, możesz dodać do mieszanki trochę skórki z cytryny.
Krok 2:
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do dużej miski. Dodaj cukier i wlej płynną mieszankę składników. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie, ale nie ubijaj.
Krok 3:
Posmaruj foremki do pączków olejem roślinnym i umieść 5-6 jagód na dnie (możesz użyć mrożonych jagód). Wypełnij foremki ciastem w trzech czwartych, połóż kilka jagód na wierzchu.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz pączki przez 8-10 minut. W międzyczasie ubij cukier puder i sok z cytryny na lukier. Gdy pączki będą miały ładny złoty kolor, wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5-7 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z kokilek za pomocą szpatułki. Przykryj pączki lukrem cytrynowym po całkowitym ostygnięciu.
danie jest gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g