skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Krok 2:

Pistacje zmielić w blenderze. Rozpuść masło i połącz z pastą pistacjową, wymieszaj.
Krok 3:

Ubij jajka z białym cukrem.
Krok 4:

Wlać do masy olejowo-pistacjowej i ponownie ubić.
Krok 5:

Na tym etapie dodałem do ciasta barwnik spożywczy, aby masa miała bardziej wyraźny zielony kolor. Ale! Lepiej to zrobić na samym końcu. Ponieważ po dodaniu mąki z sodą nastąpiła reakcja i piękna pistacja zamieniła się w jądrową zieleń. Jeśli masz gotową pastę pistacjową, lepiej jej użyć, wtedy barwnik nie będzie potrzebny.
Krok 6:

Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem.
Krok 7:

Wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (Ø 20 cm), wygładzić. Piec 40-45 minut w 180°C.
Krok 8:

Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na 3 ciasta.
Krok 9:

Farsz. Maliny umyć i osuszyć.
Krok 10:

Krem.
Krok 11:

Połącz zimny ser śmietankowy ze śmietaną, cukrem pudrem.
Krok 12:

Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki, nie więcej niż 5 minut. Krem okaże się dość gęsty, nie będzie się rozprzestrzeniał.
Krok 13:

Zbierz ciasto w pierścieniu do gotowania. Połóż połowę kremu na cieście, wygładź. Połóż połowę malin na wierzchu i wciśnij w śmietanę. Przykryj drugim ciastem. rozłóż pozostałą śmietanę i maliny. Przykryj trzecim ciastem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 14:

Wyrównanie.
Krok 15:

Połącz miękkie masło, twarożek i cukier puder.
Krok 16:

Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki. Jeśli ciasto nie ostygnie, włóż krem do lodówki. Powinien być gęsty, nie rozprzestrzeniać się.
Krok 17:

Wyjmij ciasto z pierścienia, przykryj górne ciasto i boki kremem twarogowym. Udekoruj ciasto pistacjami i malinami.
Krok 18:

Po wyrównaniu zostało mi trochę kremu.
Krok 19:

Dodałem czerwony barwnik do jednej części, zielony do drugiej.
Krok 20:

I udekorowałem ciasto w ten sposób. Na wierzchu położyłem maliny i miętę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g



