ciasto pistacjowe z malinami

jasny, świeży, aromatyczny i orzeźwiający z delikatnym nadzieniem. Od bardzo dawna chciałam nauczyć się pracować z barwnikami spożywczymi. Wreszcie w tym torcie nadarzyła się taka okazja i nieplanowana. Chociaż na początku wydawało się, że zieleń okazała się bardzo termojądrowa, połączenie zielonych ciast, białego kremu i jasnoczerwonych malin wygląda bardzo organicznie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 42 % 24 g
węglowodany 46 % 26 g
322 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z ciastem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pistacje zmielić w blenderze. Rozpuść masło i połącz z pastą pistacjową, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z białym cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać do masy olejowo-pistacjowej i ponownie ubić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tym etapie dodałem do ciasta barwnik spożywczy, aby masa miała bardziej wyraźny zielony kolor. Ale! Lepiej to zrobić na samym końcu. Ponieważ po dodaniu mąki z sodą nastąpiła reakcja i piękna pistacja zamieniła się w jądrową zieleń. Jeśli masz gotową pastę pistacjową, lepiej jej użyć, wtedy barwnik nie będzie potrzebny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (Ø 20 cm), wygładzić. Piec 40-45 minut w 180°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na 3 ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz. Maliny umyć i osuszyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Krem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz zimny ser śmietankowy ze śmietaną, cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki, nie więcej niż 5 minut. Krem okaże się dość gęsty, nie będzie się rozprzestrzeniał.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zbierz ciasto w pierścieniu do gotowania. Połóż połowę kremu na cieście, wygładź. Połóż połowę malin na wierzchu i wciśnij w śmietanę. Przykryj drugim ciastem. rozłóż pozostałą śmietanę i maliny. Przykryj trzecim ciastem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyrównanie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połącz miękkie masło, twarożek i cukier puder.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki. Jeśli ciasto nie ostygnie, włóż krem do lodówki. Powinien być gęsty, nie rozprzestrzeniać się.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij ciasto z pierścienia, przykryj górne ciasto i boki kremem twarogowym. Udekoruj ciasto pistacjami i malinami.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po wyrównaniu zostało mi trochę kremu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodałem czerwony barwnik do jednej części, zielony do drugiej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I udekorowałem ciasto w ten sposób. Na wierzchu położyłem maliny i miętę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy