ciasto francuskie z jabłkami

ze zwykłych produktów, szybko, łatwo, dla całej rodziny! Ciasto francuskie z jabłkami jest pieczone z gotowego ciasta, więc jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Duża ilość jabłek w nadzieniu sprawia, że jest soczysty i bardzo smaczny! Podaruj swojej rodzinie prawdziwą jesienną ucztę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 60 % 26 g
243 kcal
IG: 15 / 62 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami? Przygotuj składniki. Możesz przygotować ciasto francuskie z wyprzedzeniem, na naszej stronie internetowej jest wiele doskonałych przepisów. Lub weź gotowy sklep. Mam w talerzach - dzięki temu szybciej się rozmraża i łatwiej się rozwija. Pamiętaj tylko, aby oddzielić płytki przed rozmrożeniem, aby się nie skleiły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obie płyty ciasta francuskiego rozwałkuj niezbyt cienko na dwa identyczne prostokąty. W razie potrzeby posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Pokrój jabłka na połówki, obierz nasiona i pokrój w cienkie plasterki. Nie skórowałem ich, ale możesz je wyciąć, jeśli chcesz. Skrop jabłka koniakiem i wymieszaj. Koniak używaj również do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż jedną warstwę ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Ułóż jabłka na wierzchu, pozostawiając 1-2 cm od krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka posyp cukrem. Możesz użyć cukru trzcinowego, nada nadzieniu ciekawy karmelowy smak. Możesz również dodać cynamon lub wanilię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj wolne brzegi ciasta ubitym jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż drugą płytkę ciasta na wierzchu i ściśnij krawędzie. Na środku ciasta wykonaj nacięcia, aby para wydostała się w jodełkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj ciasto pozostałym jajkiem i posyp cukrem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25 minut, aż będzie złote. Przytrzymaj gotowe ciasto przez kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Podawaj ciasto w dowolnej formie, jest smaczne i ciepłe i całkowicie schłodzone. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g

Podobne przepisy