skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami? Przygotuj składniki. Możesz przygotować ciasto francuskie z wyprzedzeniem, na naszej stronie internetowej jest wiele doskonałych przepisów. Lub weź gotowy sklep. Mam w talerzach - dzięki temu szybciej się rozmraża i łatwiej się rozwija. Pamiętaj tylko, aby oddzielić płytki przed rozmrożeniem, aby się nie skleiły.
Krok 2:
Obie płyty ciasta francuskiego rozwałkuj niezbyt cienko na dwa identyczne prostokąty. W razie potrzeby posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Pokrój jabłka na połówki, obierz nasiona i pokrój w cienkie plasterki. Nie skórowałem ich, ale możesz je wyciąć, jeśli chcesz. Skrop jabłka koniakiem i wymieszaj. Koniak używaj również do smaku.
Krok 4:
Połóż jedną warstwę ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Ułóż jabłka na wierzchu, pozostawiając 1-2 cm od krawędzi.
Krok 5:
Jabłka posyp cukrem. Możesz użyć cukru trzcinowego, nada nadzieniu ciekawy karmelowy smak. Możesz również dodać cynamon lub wanilię.
Krok 6:
Posmaruj wolne brzegi ciasta ubitym jajkiem.
Krok 7:
Ułóż drugą płytkę ciasta na wierzchu i ściśnij krawędzie. Na środku ciasta wykonaj nacięcia, aby para wydostała się w jodełkę.
Krok 8:
Posmaruj ciasto pozostałym jajkiem i posyp cukrem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25 minut, aż będzie złote. Przytrzymaj gotowe ciasto przez kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Podawaj ciasto w dowolnej formie, jest smaczne i ciepłe i całkowicie schłodzone. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g