skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy na ciasto. Porzeczki można wziąć bezpośrednio zamrożone, przepis jest przeznaczony właśnie do tego. Ale wcześniej wyjmij olej z lodówki, powinien zmięknąć. Zamiast cukru możesz włożyć cukier puder do ciasta. Możesz wziąć skrobię ziemniaczaną, potrzebujesz jej dwa razy mniej.
Krok 2:
Przesiej mąkę.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Krok 4:
Podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 5:
Dodaj zmiękczone masło i żółtka do mieszanki mąki. Za pomocą widelca wymieszaj mąkę z masłem i żółtkami, aż będą kruche. Możesz to zrobić nożem, wykonując ruchy cięcia.
Krok 6:
Następnie zagnieść ciasto rękami. Szybko zbierze się w piłkę.
Krok 7:
Lekko posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż ciasto na dnie i bokach. Jest to bardzo proste, ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Wytnij kawałki ciasta o tej samej grubości i przykryj je dnem, lekko ściskając palcami. W ten sam sposób uformuj boki. Wyjmij formę z ciastem do zamrażarki na 20 minut.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. piecz ciasto przez 15-20 minut, aż będzie lekko złote. Wyjmij ciasto z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.
Krok 9:
Za pomocą trzepaczki ubij białe białka.
Krok 10:
Dodaj cukier i skrobię, dobrze wymieszaj. Ponownie ubij.
Krok 11:
Dodaj jagody do mieszanki białkowej. Wymieszać.
Krok 12:
Na lekko schłodzonym cieście ułóż nadzienie, równomiernie rozprowadź szpatułką.
Krok 13:
Piecz ciasto przez kolejne 10-15 minut. Nadzienie powinno stwardnieć.
ciasto okazało się bardzo smaczne! Mimo że porzeczka jest kwaśną jagodą, smak ciasta jest raczej słodki, z lekką kwaskowatością. Beza była lekko upieczona i chrupała podczas jedzenia. Ciasto kruche, bardzo udane!
podczas pieczenia ciast z mrożonymi jagodami są pewne niuanse. Nie rozmrażaj wcześniej jagód. pamiętaj, aby dodać zagęszczacz-skrobię. Nie pozwoli sokowi z jagód namoczyć ciasta. Czas pieczenia należy nieco wydłużyć, aby zamrożona jagoda była w pełni ugotowana. Takie ciasta najlepiej otwierać.
nawet zimą będziesz mógł zafundować sobie letnie ciasto! Ten pyszny deser jagodowy składa się z mrożonych porzeczek. Ubite białka z cukrem sprawiają, że ciasto jest słodkie i zapobiega wyciekowi soku z jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal / 100g