mrożone ciasto porzeczkowe z kruchego ciasta

czarna porzeczka w lekkiej bezie na chrupiącym cieście! Pyszne ciasto z mrożonymi porzeczkami z kruchego ciasta szybko się przygotowuje. To otwarte ciasto z bogatym, soczystym nadzieniem jagodowym, które dobrze nadaje się do herbaty lub kawy. Można go przygotować na deser na różne święta przez cały rok.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 41 g
270 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy na ciasto. Porzeczki można wziąć bezpośrednio zamrożone, przepis jest przeznaczony właśnie do tego. Ale wcześniej wyjmij olej z lodówki, powinien zmięknąć. Zamiast cukru możesz włożyć cukier puder do ciasta. Możesz wziąć skrobię ziemniaczaną, potrzebujesz jej dwa razy mniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel jajka na białka i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiękczone masło i żółtka do mieszanki mąki. Za pomocą widelca wymieszaj mąkę z masłem i żółtkami, aż będą kruche. Możesz to zrobić nożem, wykonując ruchy cięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zagnieść ciasto rękami. Szybko zbierze się w piłkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż ciasto na dnie i bokach. Jest to bardzo proste, ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Wytnij kawałki ciasta o tej samej grubości i przykryj je dnem, lekko ściskając palcami. W ten sam sposób uformuj boki. Wyjmij formę z ciastem do zamrażarki na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. piecz ciasto przez 15-20 minut, aż będzie lekko złote. Wyjmij ciasto z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą trzepaczki ubij białe białka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier i skrobię, dobrze wymieszaj. Ponownie ubij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jagody do mieszanki białkowej. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na lekko schłodzonym cieście ułóż nadzienie, równomiernie rozprowadź szpatułką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz ciasto przez kolejne 10-15 minut. Nadzienie powinno stwardnieć.

ciasto okazało się bardzo smaczne! Mimo że porzeczka jest kwaśną jagodą, smak ciasta jest raczej słodki, z lekką kwaskowatością. Beza była lekko upieczona i chrupała podczas jedzenia. Ciasto kruche, bardzo udane!
podczas pieczenia ciast z mrożonymi jagodami są pewne niuanse. Nie rozmrażaj wcześniej jagód. pamiętaj, aby dodać zagęszczacz-skrobię. Nie pozwoli sokowi z jagód namoczyć ciasta. Czas pieczenia należy nieco wydłużyć, aby zamrożona jagoda była w pełni ugotowana. Takie ciasta najlepiej otwierać.

nawet zimą będziesz mógł zafundować sobie letnie ciasto! Ten pyszny deser jagodowy składa się z mrożonych porzeczek. Ubite białka z cukrem sprawiają, że ciasto jest słodkie i zapobiega wyciekowi soku z jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal / 100g

Podobne przepisy