Charlotte z twarogiem i jabłkami w piekarniku

Piękny, smaczny, prosty, szybki, na świątecznym stole! Charlotte z twarogiem i jabłkami w piekarniku, w przeciwieństwie do klasycznego, okazuje się nieco gęstsza, ale ta sama przewiewna i porowata. Im smaczniejszy twaróg i jabłka, tym bardziej udane będzie to ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 68 % 27 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Charlotte z twarogiem i jabłkami w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć jabłka tej samej odmiany lub innej. Najważniejsze jest to, że same w sobie są smaczne, pachnące i soczyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej. Śmietana nadaje się do tłuszczu 15-25%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną i ubij mikserem. Użyłem miękkiego twarogu w brykietach o zawartości tłuszczu 9%. Jeśli twój twaróg jest grudkowaty i suchy, radzę przetrzeć go przez sito lub ubić śmietaną w blenderze, aby pozbyć się twardych ziaren i uzyskać jednorodną konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce ubij jajka mikserem, aż zacznie się lekko pienić. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż będzie puszysty przez 3-5 minut. Prawidłowo ubite jajka powinny mieć na powierzchni wiele małych bąbelków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masę twarogową włożyć do ubitych jajek i ubić mikserem do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kawałkach dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do ciasta. Teraz ubij ciasto na niskich obrotach. Jeśli ubijasz na wysokich obrotach, ciasto może mocno osiąść i stracić przewiewność, ponieważ im dłużej jajka są ubijane, tym gęstsze stają się, a tlen opuszcza masę. Możesz użyć szpatułki, ale mikser nadal miesza ciasto lepiej i bardziej równomiernie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dno naczynia do pieczenia (moje ma 31×11 cm) posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż ciasto do formy i spłaszcz. Możesz wziąć zwykły okrągły kształt, odpowiednia jest średnica 18-20 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka (moje są duże) umyj, usuń rdzeń i pokrój w plasterki lub kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż przygotowane jabłka do ciasta, uważając, aby wierzchołki kółek pozostały na powierzchni. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto się uspokoi. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem – powinien wyjść suchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową Charlotte z formy i podawaj. Ogólnie Charlotte jest upieczona, ale ciasto wokół jabłek może być lekko wilgotne. To zależy od soczystości jabłek. Miałem bardzo soczyste jabłka, co widać na przekroju. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g

Podobne przepisy