skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Charlotte z twarogiem i jabłkami w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć jabłka tej samej odmiany lub innej. Najważniejsze jest to, że same w sobie są smaczne, pachnące i soczyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej. Śmietana nadaje się do tłuszczu 15-25%.
Krok 2:
W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną i ubij mikserem. Użyłem miękkiego twarogu w brykietach o zawartości tłuszczu 9%. Jeśli twój twaróg jest grudkowaty i suchy, radzę przetrzeć go przez sito lub ubić śmietaną w blenderze, aby pozbyć się twardych ziaren i uzyskać jednorodną konsystencję.
Krok 3:
W innej misce ubij jajka mikserem, aż zacznie się lekko pienić. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż będzie puszysty przez 3-5 minut. Prawidłowo ubite jajka powinny mieć na powierzchni wiele małych bąbelków.
Krok 4:
Masę twarogową włożyć do ubitych jajek i ubić mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 5:
W kawałkach dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do ciasta. Teraz ubij ciasto na niskich obrotach. Jeśli ubijasz na wysokich obrotach, ciasto może mocno osiąść i stracić przewiewność, ponieważ im dłużej jajka są ubijane, tym gęstsze stają się, a tlen opuszcza masę. Możesz użyć szpatułki, ale mikser nadal miesza ciasto lepiej i bardziej równomiernie.
Krok 6:
Dno naczynia do pieczenia (moje ma 31×11 cm) posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż ciasto do formy i spłaszcz. Możesz wziąć zwykły okrągły kształt, odpowiednia jest średnica 18-20 cm.
Krok 7:
Jabłka (moje są duże) umyj, usuń rdzeń i pokrój w plasterki lub kółka.
Krok 8:
Włóż przygotowane jabłka do ciasta, uważając, aby wierzchołki kółek pozostały na powierzchni. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto się uspokoi. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem – powinien wyjść suchy.
Krok 9:
Wyjmij gotową Charlotte z formy i podawaj. Ogólnie Charlotte jest upieczona, ale ciasto wokół jabłek może być lekko wilgotne. To zależy od soczystości jabłek. Miałem bardzo soczyste jabłka, co widać na przekroju. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g