skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania chudej Charlotte jabłkowej. Lepiej wcześniej przesiać mąkę. Cukier można wziąć biały lub brązowy. Olej roślinny bez zapachu. Zrobiłem sok pomarańczowy z dwóch pomarańczy, możesz wziąć zakupiony, ale bez cukru. Użyłem również świeżo przygotowanego soku z cytryny. Soda będzie musiała zostać rozpuszczona w dwóch łyżkach przegotowanej wody.
Krok 2:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Możesz przykryć go specjalnym pergaminem (wybierz sprawdzonego producenta, aby ciasto można było później łatwo wyjąć z formy), możesz posmarować masłem i posypać bułką tartą lub semoliną. Jabłka umyć, obrać (lub nie obrać), pokroić w plasterki i ułożyć na dnie formy (powinny całkowicie przykryć dno formy).
Krok 3:
W głębokim naczyniu wymieszaj cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny, sól i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż kryształy cukru i soli się rozpuszczą.
Krok 4:
Przesianą mąkę dodaj do płynnej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
Krok 5:
Soda rozpuszczona w dwóch łyżkach wody dodaj do ciasta i szybko wymieszaj trzepaczką. Ciasto zaczyna nieznacznie zwiększać objętość, bulgotać.
Krok 6:
Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia, na jabłka. Spłaszcz ciasto w formie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno brązowieć, lepiej przykryć ciasto folią.
Krok 7:
Sprawdź gotowość Charlotte z jabłkami drewnianym szpikulcem-jeśli wyjdzie sucha ze środka ciasta, ciasto jest gotowe. Wyłącz piekarnik i pozostaw gotową chudą Charlotte do ostygnięcia na około godzinę. Wyjmij gotowe ciasto z formy, obracając je na talerzu jabłkami do góry, posyp cukrem pudrem.
przy robieniu ciasta użyłem miar wagi wskazanych w źródle przepisu. Tam niestety, która szklanka nie stała i użyłem 200 ml. później już zważyłem, ale prawdopodobnie lepiej jest użyć miary wagi tak , jak jest-to znaczy mąka 1 szklanka i 3/4 szklanki, sok pomarańczowy 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g