Chuda Charlotte z jabłkami

Urocza, aromatyczna szarlotka w dni postu. W dni postu lub z ograniczeniami żywieniowymi naprawdę chcę ugotować coś pysznego na deser, ale to, co możesz. Chude jabłko charlotte to ciasto na każdą okazję. Przygotowywany z niedrogich chudych potraw, w wyniku czego powstaje bardzo aromatyczne, smaczne, lekkie ciasto. Warto spróbować koniecznie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 77 % 30 g
186 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania chudej Charlotte jabłkowej. Lepiej wcześniej przesiać mąkę. Cukier można wziąć biały lub brązowy. Olej roślinny bez zapachu. Zrobiłem sok pomarańczowy z dwóch pomarańczy, możesz wziąć zakupiony, ale bez cukru. Użyłem również świeżo przygotowanego soku z cytryny. Soda będzie musiała zostać rozpuszczona w dwóch łyżkach przegotowanej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Możesz przykryć go specjalnym pergaminem (wybierz sprawdzonego producenta, aby ciasto można było później łatwo wyjąć z formy), możesz posmarować masłem i posypać bułką tartą lub semoliną. Jabłka umyć, obrać (lub nie obrać), pokroić w plasterki i ułożyć na dnie formy (powinny całkowicie przykryć dno formy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim naczyniu wymieszaj cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny, sól i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż kryształy cukru i soli się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesianą mąkę dodaj do płynnej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Soda rozpuszczona w dwóch łyżkach wody dodaj do ciasta i szybko wymieszaj trzepaczką. Ciasto zaczyna nieznacznie zwiększać objętość, bulgotać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia, na jabłka. Spłaszcz ciasto w formie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno brązowieć, lepiej przykryć ciasto folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź gotowość Charlotte z jabłkami drewnianym szpikulcem-jeśli wyjdzie sucha ze środka ciasta, ciasto jest gotowe. Wyłącz piekarnik i pozostaw gotową chudą Charlotte do ostygnięcia na około godzinę. Wyjmij gotowe ciasto z formy, obracając je na talerzu jabłkami do góry, posyp cukrem pudrem.

przy robieniu ciasta użyłem miar wagi wskazanych w źródle przepisu. Tam niestety, która szklanka nie stała i użyłem 200 ml. później już zważyłem, ale prawdopodobnie lepiej jest użyć miary wagi tak , jak jest-to znaczy mąka 1 szklanka i 3/4 szklanki, sok pomarańczowy 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy