Pizza na cienkim cieście bez drożdży

nieskazitelnie cienka pizza z ciasta bez drożdży. Łatwo jest zrobić cienką pizzę z ciasta bez drożdży, ponieważ takie ciasto nie rośnie podczas pieczenia. Dlatego, gdy ciasto zostanie rozwałkowane, taka podstawa w pizzy okaże się. Jeśli preferowany jest smak nadzienia, zrób pizzę z cienkiego ciasta.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 46 % 17 g
232 kcal
IG: 12 / 12 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pizzę na cienkim cieście bez drożdży, odmierz niezbędne składniki ciasta. Podgrzej wodę, aż będzie lekko ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito do szerokiej miski, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące zrób zagłębienie, wlej ubite jajko, lekko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ciepłą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej oliwę z oliwek, aby ciasto było bardziej miękkie i elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj najpierw łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu pomidorowego możesz użyć dowolnych przypraw i ziół. Domowy sos można zastąpić keczupem lub inną odmianą sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na małej patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż talerze czosnku. Gotuj czosnek na małym ogniu, obracając, 1 minutę. To nada olejowi lekko pikantny smak. Jeśli chcesz wzmocnić pikantny smak sosu, możesz posiekać czosnek drobniej lub zetrzeć. Usuń czosnek z patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wodę na patelnię, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól, cukier, bazylię, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól sosowi trochę zaparzyć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Mogą być inne w zależności od pragnień i gustów. Użyj gotowanego sosu pomidorowego do ostygnięcia. Możesz wziąć dowolny ser.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj ciasto na cienką okrągłą warstwę, uformuj małe boki. Wygodnie jest to zrobić natychmiast na pergaminie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj ciasto oliwą z oliwek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie nałóż sos pomidorowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Carbonade (kiełbasa lub boczek) pokroić w cienkie plasterki, równomiernie ułożyć na cieście.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umyj grzyby, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj grzyby do nadzienia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Umyj pomidora, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Ułóż plastry pomidora na nadzieniu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zmiel ser na drobnej tarce.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp pizzę startym serem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż będzie lekko rumiana.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pokrój pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!

bardzo często robię pizzę z takiego ciasta. Krawędzie pizzy są chrupiące, a smak nadzienia jest dobrze wyczuwalny.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal / 100g

Podobne przepisy