skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pizzę na cienkim cieście bez drożdży, odmierz niezbędne składniki ciasta. Podgrzej wodę, aż będzie lekko ciepła.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do szerokiej miski, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto.
Krok 3:
Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
W mące zrób zagłębienie, wlej ubite jajko, lekko wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj ciepłą wodę.
Krok 6:
Następnie wlej oliwę z oliwek, aby ciasto było bardziej miękkie i elastyczne.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj najpierw łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie.
Krok 8:
Do sosu pomidorowego możesz użyć dowolnych przypraw i ziół. Domowy sos można zastąpić keczupem lub inną odmianą sosu.
Krok 9:
Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 10:
Na małej patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż talerze czosnku. Gotuj czosnek na małym ogniu, obracając, 1 minutę. To nada olejowi lekko pikantny smak. Jeśli chcesz wzmocnić pikantny smak sosu, możesz posiekać czosnek drobniej lub zetrzeć. Usuń czosnek z patelni.
Krok 11:
Włóż koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj. Podgrzej makaron na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając.
Krok 12:
Wlej wodę na patelnię, wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj sól, cukier, bazylię, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia.
Krok 14:
Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól sosowi trochę zaparzyć.
Krok 15:
Przygotuj składniki do nadzienia. Mogą być inne w zależności od pragnień i gustów. Użyj gotowanego sosu pomidorowego do ostygnięcia. Możesz wziąć dowolny ser.
Krok 16:
Rozwałkuj ciasto na cienką okrągłą warstwę, uformuj małe boki. Wygodnie jest to zrobić natychmiast na pergaminie.
Krok 17:
Posmaruj ciasto oliwą z oliwek.
Krok 18:
Następnie nałóż sos pomidorowy.
Krok 19:
Carbonade (kiełbasa lub boczek) pokroić w cienkie plasterki, równomiernie ułożyć na cieście.
Krok 20:
Umyj grzyby, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj grzyby do nadzienia.
Krok 21:
Umyj pomidora, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Ułóż plastry pomidora na nadzieniu.
Krok 22:
Zmiel ser na drobnej tarce.
Krok 23:
Posyp pizzę startym serem.
Krok 24:
Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż będzie lekko rumiana.
Krok 25:
Pokrój pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!
bardzo często robię pizzę z takiego ciasta. Krawędzie pizzy są chrupiące, a smak nadzienia jest dobrze wyczuwalny.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal / 100g