herbatniki roztopione mleko

ciasteczka o Smaku ghee - o smaku dzieciństwa! Wiele osób pamięta smak ciasteczek z dzieciństwa o nazwie "ghee milk", trudno go porównać z ciasteczkami, które są obecnie sprzedawane w sklepie. Ale ten smak można powtórzyć, jeśli upieksz takie ciasteczka w domu. Oczywiście, aby smak był identyczny z gotowym ciastkiem o tej nazwie, musisz dodać aromat "ghee milk"do liczby składników. Jeśli nie chcesz używać tego rodzaju dodatków, możesz się bez niego obejść, smak roztopionego mleka w ciasteczkach oczywiście nie będzie tak wyraźny, ale nadal okaże się smaczny i wygląda jak prawdziwe ciastko "roztopione mleko".
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 71 % 57 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka. W misce włóż masło zmiękczone w temperaturze pokojowej. Nożem kroimy go w kostkę. Wlej cukier i zmiel składniki łyżką lub ubij blenderem lub mikserem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, połącz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzy czwarte mąki pszennej do miski z mieszanką śmietankowo-cukrową. Zmiel masę na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jaja kurze wbijamy do innej miski, dodajemy szczyptę soli. Ubij je trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwie łyżki majonezu do miski z mieszanką jajeczną i dodaj aromat "ghee milk", dokładnie wymieszaj. Do tego przepisu potrzebujesz majonezu, nie można go zastąpić kwaśną śmietaną. Jeśli nie chcesz używać gotowego produktu sklepowego, możesz najpierw zrobić domowy majonez.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płynną mieszaninę do miski z suchymi składnikami, dodaj resztę mąki pszennej i zagniataj ciasto. Ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, zbieramy je w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra. Foremki wycinamy ciasteczka. Rozłóż puste ciasteczka w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby ciasteczka lub ich część można posypać sezamem na wierzchu dla urody, ale nie jest to konieczne, nie ma to większego wpływu na smak. Ciasteczka pieczemy nie dłużej niż 15 minut. Nie można go wysuszyć. Wyjmij formę z ciasteczkami z piekarnika. Ciasteczka ostudzić bezpośrednio na pergaminie, a następnie usunąć. Serwujemy ciasteczka do stołu z herbatą, kawą, mlekiem lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy