ciasto orzechowe

zwiewne, umiarkowanie słodkie, aromatyczne ciasto na herbatę! Czasami chcesz czegoś bardzo prostego i szybkiego w przygotowaniu, ale niezwykłego i smacznego do herbaty. Takie ciasto jest świetną opcją na taką okazję. Aby smak ciasta był jeszcze ciekawszy i bogatszy, oprócz orzechów włoskich można dodać rodzynki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 69 % 51 g
353 kcal
IG: 2 / 18 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Orzechy włoskie dokładnie umyć i wysuszyć na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą młynka do kawy lub innego urządzenia zmiel orzechy włoskie na duże okruchy. Albo po prostu orzechy można posiekać nożem lub zwinąć w torbie wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smak orzechów włoskich doskonale komponuje się z rodzynkami, dlatego warto dodać do ciasta i garść rodzynek. Rodzynki dokładnie umyj, włóż do miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut. Spuść wodę z miski z rodzynkami, Wrzuć rodzynki do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Następnie zwiń rodzynki w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera lub trzepaczki ubij składniki, aż utworzy się gęsta piana. jeśli chcesz, aby ciasto było szczególnie przewiewne, białka i żółtka można oddzielić od siebie i osobno ubić cukrem, a następnie połączyć mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę waniliny i przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto łyżką ruchami, jakby podnosząc ciasto od dołu do góry, aby mieszanina się nie osiadła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż orzechy włoskie do miski z ciastem i włóż rodzynki zwinięte w mące do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą jak śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika i wysokości w postaci przygotowanego ciasta. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby ciasto nie wydawało się suche, gotowe ciasto można namoczyć w syropie cukrowym, ale jest to pożądane i smakowe. Ciasto podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy