skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Orzechy włoskie dokładnie umyć i wysuszyć na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Za pomocą młynka do kawy lub innego urządzenia zmiel orzechy włoskie na duże okruchy. Albo po prostu orzechy można posiekać nożem lub zwinąć w torbie wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Smak orzechów włoskich doskonale komponuje się z rodzynkami, dlatego warto dodać do ciasta i garść rodzynek. Rodzynki dokładnie umyj, włóż do miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut. Spuść wodę z miski z rodzynkami, Wrzuć rodzynki do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Następnie zwiń rodzynki w mące.
Krok 4:
Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj cukier.
Krok 5:
Za pomocą blendera lub trzepaczki ubij składniki, aż utworzy się gęsta piana. jeśli chcesz, aby ciasto było szczególnie przewiewne, białka i żółtka można oddzielić od siebie i osobno ubić cukrem, a następnie połączyć mieszanki.
Krok 6:
Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę waniliny i przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej.
Krok 7:
Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto łyżką ruchami, jakby podnosząc ciasto od dołu do góry, aby mieszanina się nie osiadła.
Krok 8:
Włóż orzechy włoskie do miski z ciastem i włóż rodzynki zwinięte w mące do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą jak śmietana.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika i wysokości w postaci przygotowanego ciasta. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 10:
Aby ciasto nie wydawało się suche, gotowe ciasto można namoczyć w syropie cukrowym, ale jest to pożądane i smakowe. Ciasto podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g