Japoński sernik bawełniany z mascarpone

delikatny i przewiewny biszkopt, który zawsze wychodzi! Ten japoński sernik bawełniany można podawać jako samodzielny deser po prostu posypany cukrem pudrem. Ciasto smakuje bardziej jak suflet niż klasyczny biszkopt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 43 % 20 g
289 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić japoński sernik? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc poświęć temu Czas z wyprzedzeniem. Wyjmij wszystko z lodówki i pozostaw w kuchni na kilka godzin. Zamiast mascarpone możesz wziąć dowolny kremowy miękki ser. Przygotuj pożądany kształt. Mam to rozłączne, o średnicy 20 cm, musisz owinąć go folią na zewnątrz, aby woda nie spływała do środka. Wewnątrz przykryj spód i boki formy pergaminem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz surowe jaja kurze. Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mascarpone, dowolny ser śmietankowy lub twarogowy (mój ser do pieczenia z Hochland) połącz osobno w misce z mlekiem. Wymieszaj wszystko łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mieszankę serowo-mleczną blenderem lub mikserem, aż będzie gładka, uważając, aby nie rozpryskiwać powierzchni stołu. Nie włączaj od razu dużej prędkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść masło w dowolny sposób. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj stopione masło do sera i dobrze wymieszaj. Nie martw się, że jest gorąco, to nie jest straszne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W żółtkach dodaj 50 gramów cukru i wanilinę na czubku noża. Ubij je w puszystą, jasną masę za pomocą miski lub blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz delikatnie dodaj ubite żółtka do masy serowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę ze skrobią i wymieszaj części z mieszanką serowo-jajeczną. Lekko ubij mikserem, gdy suche składniki są mokre (w ten sposób mąka nie rozpyla się w różnych kierunkach).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Białka najpierw ubij w miękką pianę. Stopniowo, cienkim strumieniem, wlej do nich pozostały cukier. Kontynuuj ubijanie, aż białka mocno zgęstnieją, a cukier całkowicie się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W kilku krokach wprowadź ubite białka do ciasta, mieszając od dołu do góry równymi i płynnymi ruchami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powinna uzyskać jednorodną, bujną masę. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia. Umieść samą formę na blasze do pieczenia. Wlej 1,5 cm wody do blachy do pieczenia. Piec japoński sernik bawełniany do miękkości. Zajęło mi to około 1,5 godziny. Określ dokładny czas pieczenia w piekarniku! Następnie wyjmij formę z piekarnika i pozwól sernikowi ostygnąć. Następnie wyjmij z formy.

bardzo smaczny deser, konsystencja to skrzyżowanie omletu i sufletu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy