szarlotka z bezą

niesamowicie aromatyczny, z puszystą czapką bezową! Szarlotka z bezą jest w rzeczywistości prosta i wystarczająco szybka. Słodko-kwaśne nadzienie jabłkowe z cynamonem świetnie komponuje się z neutralnym miękkim ciastem kruchym i lekko słodkawą, przewiewną bezą. Nadaje się na słodycze na świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 82 % 28 g
155 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec cudowną szarlotkę z bezą? Przestrzeganie przepisu nie jest takie trudne. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie zetrzyj żółtka z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło i wszystko ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodając przesianą mąkę, szybko zagnieść miękkie, giętkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kruche ciasto nie jest ugniatane przez długi czas, gdy tylko zacznie się gromadzić i odchodzić od miski, to jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm). Uformuj wysokie boki. Nakłuj spód widelcem, aby zapobiec wzdęciom podczas pieczenia. Jeśli ciasto jest trudne do pracy, możesz wstępnie włożyć je do zamrażarki na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż formę z ciastem do lodówki na 30-40 minut. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj wszystko do nadzienia. Weź soczyste, słodko-kwaśne jabłka. W zależności od słodyczy jabłek dostosuj ilość cukru, aby nadzienie nie było zbyt mdłe. Im słodsze jabłka, tym mniej cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz jabłka i nasiona. Pokrój na małe kawałki. Mam sezonowe jabłka słodko-kwaśne z zieloną skórką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś jabłka do rondla, włóż masło, wlej sok z cytryny, dodaj cukier i cynamon.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw patelnię na małym ogniu. Mieszając, dusić pod przykryciem przez 5-15 minut, aż jabłka będą miękkie. W takim przypadku owoce powinny zachować swój kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż jabłka do formy z upieczonym ciastem i spłaszcz. Lepiej zostawić syrop jabłkowy na patelni, aby ciasto nie zmiękło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz przygotuj bezę. Możesz wziąć cukier puder w sklepie lub zmielić go samodzielnie z cukru w młynku do kawy. Kiedy dzielisz jajka na białka i żółtka, upewnij się, że ani kropla żółtka nie dostanie się do białek. W przeciwnym razie masa nie wbije się w pianę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzone białka ubij solą w lekką pianę. Stopniowo wlewając cukier puder, ubijaj do uzyskania mocnej, stabilnej piany. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i skrobię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kontynuuj ubijanie, aż masa białkowa będzie tak gęsta, że po obróceniu miski wypadnie z niej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż ubite białka na nadzieniu jabłkowym. Włóż ciasto do piekarnika i susz bezę przez około 30-40 minut w temperaturze 140°C. dokładny czas zależy od piekarnika. Białka powinny być pokryte kruchą złotą skórką i pozostać miękkie w środku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gotowe ciasto z bezą i jabłkami z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. W razie potrzeby możesz przykryć gorące ciasto pokrywką (bez dotykania warstwy bezy) i odstawić na zimno na 2 godziny. Wtedy na powierzchni bezy pojawią się karmelowe łzy, charakterystyczne dla ciasta & quot; łzy aniołów & quot;. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy