skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec cudowną szarlotkę z bezą? Przestrzeganie przepisu nie jest takie trudne. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Dokładnie zetrzyj żółtka z cukrem i solą.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo dodając przesianą mąkę, szybko zagnieść miękkie, giętkie ciasto.
Krok 5:
Kruche ciasto nie jest ugniatane przez długi czas, gdy tylko zacznie się gromadzić i odchodzić od miski, to jest gotowe.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm). Uformuj wysokie boki. Nakłuj spód widelcem, aby zapobiec wzdęciom podczas pieczenia. Jeśli ciasto jest trudne do pracy, możesz wstępnie włożyć je do zamrażarki na 10 minut.
Krok 7:
Włóż formę z ciastem do lodówki na 30-40 minut. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Krok 8:
Teraz przygotuj wszystko do nadzienia. Weź soczyste, słodko-kwaśne jabłka. W zależności od słodyczy jabłek dostosuj ilość cukru, aby nadzienie nie było zbyt mdłe. Im słodsze jabłka, tym mniej cukru.
Krok 9:
Obierz jabłka i nasiona. Pokrój na małe kawałki. Mam sezonowe jabłka słodko-kwaśne z zieloną skórką.
Krok 10:
Przenieś jabłka do rondla, włóż masło, wlej sok z cytryny, dodaj cukier i cynamon.
Krok 11:
Ustaw patelnię na małym ogniu. Mieszając, dusić pod przykryciem przez 5-15 minut, aż jabłka będą miękkie. W takim przypadku owoce powinny zachować swój kształt.
Krok 12:
Włóż jabłka do formy z upieczonym ciastem i spłaszcz. Lepiej zostawić syrop jabłkowy na patelni, aby ciasto nie zmiękło.
Krok 13:
Teraz przygotuj bezę. Możesz wziąć cukier puder w sklepie lub zmielić go samodzielnie z cukru w młynku do kawy. Kiedy dzielisz jajka na białka i żółtka, upewnij się, że ani kropla żółtka nie dostanie się do białek. W przeciwnym razie masa nie wbije się w pianę.
Krok 14:
Schłodzone białka ubij solą w lekką pianę. Stopniowo wlewając cukier puder, ubijaj do uzyskania mocnej, stabilnej piany. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i skrobię.
Krok 15:
Kontynuuj ubijanie, aż masa białkowa będzie tak gęsta, że po obróceniu miski wypadnie z niej.
Krok 16:
Ułóż ubite białka na nadzieniu jabłkowym. Włóż ciasto do piekarnika i susz bezę przez około 30-40 minut w temperaturze 140°C. dokładny czas zależy od piekarnika. Białka powinny być pokryte kruchą złotą skórką i pozostać miękkie w środku.
Krok 17:
Wyjmij gotowe ciasto z bezą i jabłkami z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. W razie potrzeby możesz przykryć gorące ciasto pokrywką (bez dotykania warstwy bezy) i odstawić na zimno na 2 godziny. Wtedy na powierzchni bezy pojawią się karmelowe łzy, charakterystyczne dla ciasta & quot; łzy aniołów & quot;. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g