skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka na piwie? Przygotuj wskazane składniki. Masło należy najpierw włożyć do zamrażarki, aby zamarzło i łatwiej było je zetrzeć. Piwo biorę jasne, ciepłe. Możesz wziąć trochę mniej cukru lub zrobić niesłodzone ciasteczka. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Masło z zamrażarki zetrzyj na grubej tarce do głębokiej miski. Aby masło było wygodniejsze do wcierania i nie stopiło się z ciepła rąk, zwiń je w mąkę.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i 2/3 całkowitego cukru. Mieszaj dokładnie przez kilka minut, aby uzyskać małe grudki. Rezultatem jest luźna mieszanka z dużą ilością grudek.
Krok 4:
Zgaś sodę octem. Aby to zrobić, weź łyżkę stołową, włóż do niej ćwierć łyżeczki sody, a na wierzch upuść niewielką ilość 9% octu lub soku z cytryny. Soda mocno syczy - rozpocznie się reakcja z uwolnieniem dwutlenku węgla, to on podniesie Twoje wypieki. Dodaj gaszoną sodę do ciasta.
Krok 5:
Wlej jasne piwo do ciasta i ugniataj rękami. Ciasto jest giętkie i elastyczne, w ogóle nie przykleja się do dłoni. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nie bój się obecności alkoholu w cieście. Podczas pieczenia odparuje, pozostawiając tylko aromat i podniesie ciasto kosztem drożdży piwnych.
Krok 6:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, na posypanym mąką stole rozwałkuj na warstwę o grubości 0,5 cm, użyj okrągłych foremek lub szklanki, aby wyciąć z niego koła.
Krok 7:
Każde koło posyp odrobiną pozostałego cukru i złóż na pół.
Krok 8:
Za pomocą noża wykonaj trzy identyczne nacięcia wokół krawędzi każdego ciasteczka. Posyp cukrem. W razie potrzeby możesz posmarować każde ciastko mlekiem lub ubitym jajkiem, aby cukier lepiej się trzymał. Połóż półfabrykaty do ciastek na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem lub pokrytej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w nagrzanym piekarniku na 20 do 25 minut. Ciasteczka powinny stać się złote.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, wyjmij z blachy do pieczenia i ostudź. Ciasteczka można podawać ze świeżo parzoną herbatą, filiżanką kawy lub szklanką mleka. Smacznego!
pierwszy raz zrobiłam ciasteczka z dodatkiem piankowego napoju. Wcześniej musiałem z nim eksperymentować w celach kulinarnych, ale po raz pierwszy upiekłem ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu, kilka składników-bardzo ciekawe, co się w końcu okaże. Podobało mi się ciastko, okazało się pyszne, kruche i pachnące. Na pewno będę gotować więcej.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g