bułki drożdżowe francuskie z cukrem

delikatne, bujne, piękne, na pyszne przyjęcie herbaciane! Podczas pieczenia bułek z francuskiego ciasta drożdżowego z cukrem niesamowity aromat krąży po mieszkaniu i zachęca wszystkich do kuchni. Słodka muffinka o ciekawym wiklinowym kształcie z apetyczną chrupiącą skórką będzie prostą ozdobą domowego stołu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 69 % 41 g
294 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z ciasta drożdżowego? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w łaźni wodnej. Zamiast miodu możesz wziąć taką samą ilość cukru. Lekko podgrzej wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozpuść miód. Sprawi, że ciasto będzie bardziej aromatyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do mieszanki drożdży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj powstałą masę trzepaczką, aż znikną grudki mąki. Umieść ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 0,5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj składniki do wyrabiania ciasta. Roztop masło na małym ogniu. Lekko podgrzej mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę. Dlaczego koniecznie trzeba to zrobić? Podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, dzięki czemu wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto pojawiło się, zwiększając objętość 2 razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do wyrabiania ciasta weź przestronną, wysoką miskę. Ubij jajko trzepaczką z solą, cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciepłe mleko, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj skórkę pomarańczową, lekko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do powstałej masy, dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej niepalne masło, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj nieco ponad połowę przesianej mąki, wymieszaj masę łyżką. Dodaję mąkę do ciasta przez sito, tym samym dwukrotnie ją przesiewam.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj resztę mąki w częściach, jednocześnie mieszając ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto jest nadal dość lepkie i lepkie. Ważny punkt! Radzę nie dodawać więcej mąki, aby ciasto nie było ciasne. Połóż ciasto na stole i zacznij je wyrabiać. Ciasto będzie namacalnie przyklejać się do rąk i stołu. W takim przypadku możesz pomóc sobie szpachelką. Mimo to Kontynuuj ugniatanie (bez mąki!). Po 2-3 minutach ciasto stanie się bardziej jednorodne i mniej lepkie. Zagniataj ciasto przez około 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W rezultacie ciasto jest miękkie, giętkie, w ogóle nie przykleja się do rąk. Posmaruj miskę niewielką ilością oleju roślinnego, włóż ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 0,5 godziny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Objętość testu wzrosła około 2-krotnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby rozłożyć ciasto, rozpuść masło, pozwól mu lekko ostygnąć.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze posyp stół mąką, ułóż ciasto, lekko zmiażdż. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 5-7 mm.połowę rozwałkowanego ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp równomiernie cukrem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj nasmarowaną część ciasta drugą połową. Wyrównaj krawędzie, w razie potrzeby delikatnie je pociągnij, aby olej nie był widoczny.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ponownie rozwałkuj ciasto płynnymi ruchami w cienką kwadratową warstwę. Posmaruj pozostałym masłem i posyp cukrem. Zachowaj trochę cukru na wierzch bułek.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zwinąć ciasto w bułkę. Nadmiar mąki delikatnie zmiataj pędzlem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20-25 minut. Ciasto nie musi być zamrażane, wystarczy trochę schłodzić, aby ułatwić pracę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę o grubości nie większej niż 1 cm.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Jak uformować bułeczki Francuskie? Pokrój każdy kawałek ciasta wzdłuż na 3 równe części, nie przecinając do końca.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Zacznij splatać ciasto w warkocz. Jednocześnie upewnij się, że paski leżą płasko, a warstwy ciasta nie skręcają się.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Uszczypnij trochę dolne krawędzie warkocza, aby się nie rozchodziły.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Zwiń warkocz w rolkę, zaczynając od dolnego końca w kierunku od siebie.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Bałam się, że podczas pieczenia bułki mogą nie zachować swojego kształtu, więc upiekłam je w foremkach na muffinki. Na dnie położyłem koła pergaminu. Ale myślę, że bez tego bułki by się nie obróciły. Możesz je ułożyć na arkuszu wyłożonym pergaminem. Uformowane bułki przykryć na wierzchu lekką warstwą folii spożywczej i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    W małej misce wymieszaj jajko z łyżką mleka.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Posmaruj dopasowane bułeczki mieszanką jajeczną tylko na wierzchu, nie nakładając warstw.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Posyp bułeczki pozostałym cukrem.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut na złoty kolor. Takie ciasto bardzo szybko zaczyna się rumienić. Po 15 minutach pieczenia przykryłam bułki folią.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy