skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W 130 gramach roztopionego masła o temperaturze pokojowej dodaj 2 łyżeczki miodu, jedno jajko, 4 łyżki kefiru, pół łyżeczki sody i dokładnie wymieszaj. Dodałem też szczyptę cynamonu dla smaku.
Krok 2:
W blenderze zmiel 160 gramów płatków owsianych.
Krok 3:
W dużej misce wymieszaj 160 g pokruszonych płatków owsianych (płatki nie są potrzebne do szybkiego gotowania) , 160 gramów mąki przesianej przez drobne sito (wzbogaci to tlen, a wypieki będą bardziej puszyste), 200 gramów cukru i 1/4 łyżeczki soli.
Krok 4:
Następnie stopniowo dodawaj mieszankę olejową do suchych składników, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Do ciasta możesz dodać swoje ulubione suszone owoce i orzechy, dodałam suszoną żurawinę i orzechy włoskie. Aby kawałki suszonych owoców nie sklejały się ze sobą-wymieszaj je z odrobiną mąki. Ponownie wymieszaj ciasto i wyślij je do zamrażarki na 20 minut.
Krok 6:
Namocz ręce i łyżkę deserową w wodzie i uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przykryj spód blachy do pieczenia pergaminem i ułóż kulki w odległości około dwóch centymetrów od siebie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 15 minut. Zajęło mi to 13 minut. Czas może zająć ci trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do lekkiego zrumienienia.
ciasteczka owsiane na kefirze to świetna opcja na domowe przyjęcie herbaciane! Jest bardzo prosty w przygotowaniu, przygotowanie nie wymaga dużo czasu i obecności specjalnych umiejętności kulinarnych. W składzie tylko dostępne i naturalne składniki. Ciasteczka według tego przepisu okazuje się całkiem sporo-mam dwadzieścia jeden ciastek o średnicy 7-8 cm ciasteczka owsiane na kefirze są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Na pewno zanotuję ten przepis. Możesz także eksperymentować z nadzieniami-nerkowcami, orzechami laskowymi, daktylami, suszonymi śliwkami, kawałkami czekolady. Spróbuj koniecznie, jestem pewien, że takie ciasteczka spodoba się Tobie i Twoim bliskim!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g