placki z ziemniakami i grzybami

Łatwe, proste, smaczne, apetyczne, ze zwykłych potraw! Placki z ziemniakami i grzybami-przepis na szybkie placki z ciasta francuskiego. Do standardowego nadzienia ziemniaczanego dodaje się grzyby i ser, dzięki czemu nadzienie jest soczyste i interesujące. Paszteciki świetnie nadają się na przekąskę w domu i w pracy!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 49 % 17 g
204 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z ziemniakami i grzybami? Przygotuj składniki. Najpierw do nadzienia. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Wszelkie grzyby są odpowiednie-pieczarki, leśne, suszone. Mam pieczarki, z nimi nadzienie gotować najszybciej. Wstępnie namocz suszone. Leśne-zagotuj. Wybierz ser wysokiej jakości i smaczny, to jest najważniejsze. Zieleń, którą kochasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie? Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla. Napełnij zimną czystą wodą, gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogrzewanie. Dodaj sól i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków. Sprawdź gotowość ostrym nożem-powinien łatwo przebić kawałek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj grzyby, lepiej zrobić to delikatnie gąbką, nie mocz mocno grzyba, w przeciwnym razie wchłonie wodę i stanie się wodnisty. Pokrój grzyby w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż na nim cebulę na złoty kolor, ogień jest mały. Dodaj grzyby i smaż je z cebulą, mieszając, aż będą ugotowane, 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź wodę z gotowych ziemniaków,zetrzyj je na puree. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz ziemniaki, grzyby z cebulą i posiekane warzywa w jednym naczyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do lekko schłodzonej mieszanki ziemniaczanej dodaj starty twardy ser. Posmakuj nadzienia solą, w razie potrzeby dodaj. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wstępnie rozmrozić gotowe ciasto francuskie, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Gdy ciasto będzie miękkie, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę. Wytnij kółka z ciasta. Wygodnie jest wziąć do tego talerz o odpowiednim rozmiarze. Alternatywnie możesz pokroić ciasto na kwadraty, a następnie uformować z nich trójkątne placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż nadzienie na każdy kawałek ciasta. Ściśnij krawędzie, tworząc podłużne placki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe placki rozwałkuj na tortillę. Na powierzchni ciasta wykonaj nacięcia nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed pieczeniem ciasta-ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem, wtedy będą rumiane. Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C przez 15-20 minut. Gotowe tortille lekko ostudzić i podawać. Smacznego!

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy