skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z ziemniakami i grzybami? Przygotuj składniki. Najpierw do nadzienia. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Wszelkie grzyby są odpowiednie-pieczarki, leśne, suszone. Mam pieczarki, z nimi nadzienie gotować najszybciej. Wstępnie namocz suszone. Leśne-zagotuj. Wybierz ser wysokiej jakości i smaczny, to jest najważniejsze. Zieleń, którą kochasz.
Krok 2:
Jak zrobić nadzienie? Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla. Napełnij zimną czystą wodą, gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogrzewanie. Dodaj sól i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków. Sprawdź gotowość ostrym nożem-powinien łatwo przebić kawałek.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Umyj grzyby, lepiej zrobić to delikatnie gąbką, nie mocz mocno grzyba, w przeciwnym razie wchłonie wodę i stanie się wodnisty. Pokrój grzyby w kostkę.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż na nim cebulę na złoty kolor, ogień jest mały. Dodaj grzyby i smaż je z cebulą, mieszając, aż będą ugotowane, 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Odcedź wodę z gotowych ziemniaków,zetrzyj je na puree. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Połącz ziemniaki, grzyby z cebulą i posiekane warzywa w jednym naczyniu.
Krok 8:
Do lekko schłodzonej mieszanki ziemniaczanej dodaj starty twardy ser. Posmakuj nadzienia solą, w razie potrzeby dodaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Wstępnie rozmrozić gotowe ciasto francuskie, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Gdy ciasto będzie miękkie, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę. Wytnij kółka z ciasta. Wygodnie jest wziąć do tego talerz o odpowiednim rozmiarze. Alternatywnie możesz pokroić ciasto na kwadraty, a następnie uformować z nich trójkątne placki.
Krok 10:
Nałóż nadzienie na każdy kawałek ciasta. Ściśnij krawędzie, tworząc podłużne placki.
Krok 11:
Gotowe placki rozwałkuj na tortillę. Na powierzchni ciasta wykonaj nacięcia nożem.
Krok 12:
Przed pieczeniem ciasta-ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem, wtedy będą rumiane. Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C przez 15-20 minut. Gotowe tortille lekko ostudzić i podawać. Smacznego!
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g