Tartiflet Francuski

bardzo smaczne danie ziemniaczane pochodzi z Sabaudii. Delikatny, o niesamowicie bogatym i bogatym smaku Francuski Tartiflet doskonale zaspokoi głód i nasyci . Zapiekanka ziemniaczana z serem Reblochon i boczkiem doskonale komponuje się ze świeżymi sałatkami lub warzywami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 33 % 10 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do przygotowania francuskiego Dania Tartiflet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, dobrze spłucz je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się brudu. Wybierz bulwy w przybliżeniu tej samej wielkości, aby ziemniaki były równomiernie przygotowane w przyszłości. Pokrój surowy wędzony boczek w tę samą kostkę (w przepisie użyto zakupionego pokrojonego boczku).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy ziemniak na koła o grubości około 5-7 milimetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść kółka w rondlu i zalej je zimną wodą, wyślij na duży ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Lekko posolić, następnie zmniejszyć ogień do średniego i gotować ziemniaki przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaki, przygotuj pozostałe składniki. Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę na pół pierścienia. Określ grubość półpierścienia dla siebie, pokroiłem grubsze, ponieważ bardzo lubię, gdy kawałki każdego produktu są wyczuwalne i wyraźnie widoczne w gotowym naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na dużym ogniu. Wyślij cebulę na patelnię i smaż przez jedną do dwóch minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj boczek do cebuli i smaż wszystko razem przez dwie lub trzy minuty (do momentu, gdy boczek się zrumieni).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnym krokiem jest dodanie mielonego czosnku do boczku. Czosnek można pokroić w cienkie plasterki lub kostki lub przepuścić przez prasę. Jednak jeśli chcesz, możesz całkowicie wykluczyć go z listy składników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pięciu minutach spuść wodę z ziemniaków (używam do tego durszlaka, bardzo wygodny). Pozostaw gorące ziemniaki do wyschnięcia na jedną do dwóch minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej białe wino(wytrawne lub półwytrawne) na patelnię, wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw patelnię na dużym ogniu, aż wino całkowicie się zagotuje (czasami mieszaj, w przeciwnym razie boczek i cebula mogą się przypalić).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tradycyjnym daniu zwykle używa się miękkiego francuskiego sera Reblochon, nie zawsze można go znaleźć na półkach sklepowych, więc można go zastąpić serem brie lub Camembert. Pokrój ser na dowolne kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje złożyć Tartiflet i upiec go. Połóż warstwę gotowanych ziemniaków na dnie formy. Wcześniej naczynie do pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, nie zrobiłem tego, ponieważ z boczku z cebulą podczas pieczenia powstaje wystarczająca ilość tłuszczu, który zapobiega przypaleniu potrawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż połowę boczku następną warstwą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ułóż 1/2 części sera. Pieprz według uznania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Powtórz warstwę od nowa. Rozłóż resztki ziemniaków, a następnie boczek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż resztki sera i delikatnie polej wszystko śmietaną. W niektórych przepisach zaleca się dodawanie mleka, aw niektórych nie. Jeśli używasz śmietany, pamiętaj, że danie stanie się jeszcze grubsze i bardziej satysfakcjonujące. Tartiflet pieprzowy do smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Użyłem trybu "góra-dół" i pieczyłem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Skupiasz się na możliwościach swojego piekarnika, prawdopodobnie temperatura i czas pieczenia mogą się zmienić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Kieruj się tworzeniem rumianej i pięknej skórki na serze. Nasze danie jest gotowe, możesz je podać!

w przepisie użyłem szklanego prostokątnego kształtu o wymiarach 20 cm* 16 cm * i głębokości 5 cm.

zaleca się podawanie Tartifletu z kieliszkiem białego wina. Może być oferowany z filiżanką gorącej herbaty, pomoże to zneutralizować uczucie ciężkości po jedzeniu.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy