skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto warstwowe z jabłkami w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wyjmij ciasto z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie. Wybierz jabłka według własnych upodobań. Jeśli są zbyt kwaśne, możesz zwiększyć objętość cukru. I odwrotnie: jeśli jabłka są słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru. Weź dowolny dżem - nie ma tu większego wpływu na smak. Masło powinno być schłodzone.
Krok 2:
Lekko posyp powierzchnię stołu mąką. Połóż na nim gotowe ciasto francuskie. Rozwałkuj ciasto w cienką warstwę, aby dopasować je do naczynia do pieczenia, biorąc pod uwagę boki.
Krok 3:
Włóż ciasto do formy w kształcie kosza. możesz użyć zarówno okrągłego, jak i prostokątnego kształtu. Odetnij nadmiar ciasta nożem. Wyjmij formę z ciastem do zamrażarki na chwilę podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 4:
Dobrze umyj jabłka, najlepiej sodą, aby zmyć z nich woskową powłokę(jeśli są zakupione). Następnie pokrój je na ćwiartki. Usuń skrzynkę nasienną. Pokrój ćwiartki jabłek na cieńsze kliny o szerokości około 5 mm. Ważne jest, aby pozostawić skórkę na jabłkach, ponieważ w ten sposób kliny utrzymają swój kształt.
Krok 5:
Przenieś pokrojone plasterki jabłka do odpowiedniego naczynia, dodaj cukier. Wymieszać.
Krok 6:
Wyjmij formę z pustym ciastem z lodówki. Ułóż na nim plasterki jabłka w dowolny sposób. Im więcej jabłek, tym smaczniejsze będzie ciasto. Pamiętaj, że kliny nieco się zmniejszą podczas pieczenia, więc nakładaj je na siebie.
Krok 7:
Rozłóż małe kawałki masła równomiernie na jabłkach. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 190°C. piecz ciasto przez około 25-40 minut, aż jabłka będą złote. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 8:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj dżem. Przełóż na patelnię i dodaj łyżkę wody. Podgrzej, mieszając, dżem, aż będzie płynny. Jeśli dżem nie jest początkowo gęsty, nie dodawaj do niego wody. Jeśli jest płynny, możesz go w ogóle nie podgrzewać. Najważniejsze jest to, że można go rozmazać pędzlem na powierzchni ciasta. Przygotuj dżem tuż przed upieczeniem ciasta.
Krok 9:
Wyjmij formę z gotowym ciastem z piekarnika. Lekko ostudź ciasto. Posmaruj wierzch ciasta gorącym lub płynnym dżemem za pomocą pędzla do gotowania. Po co smarować ciasto dżemem? To nada mu apetyczny połysk. Wyjmij schłodzone ciasto z formy i podawaj. Smacznego!
uwielbiam robić to ciasto! Szybki, prosty i bardzo smaczny!
jabłka do takiego ciasta lepiej wziąć kwaśne odmiany-Granny, Semerenko. Jeśli jabłka są słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru lub nie smarować ciasta dżemem.
dobrze będzie dodać mielony cynamon do nadzienia jabłkowego.
ciasto podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ciepłego ciasta dodaj gałkę lodów waniliowych.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g