ciasto warstwowe z jabłkami

przepyszne, rumiane i aromatyczne ciasto na herbatę dla całej rodziny! Ciasto warstwowe z jabłkami jest przygotowywane z ciasta sklepowego, więc pozostaje nam tylko pokroić jabłka do nadzienia i pięknie je ułożyć. Sprawdzony przepis na każdą okazję, na przykład takie wypieki będą idealną opcją na powitanie gości.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 66 % 27 g
227 kcal
IG: 19 / 41 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto warstwowe z jabłkami w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wyjmij ciasto z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie. Wybierz jabłka według własnych upodobań. Jeśli są zbyt kwaśne, możesz zwiększyć objętość cukru. I odwrotnie: jeśli jabłka są słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru. Weź dowolny dżem - nie ma tu większego wpływu na smak. Masło powinno być schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko posyp powierzchnię stołu mąką. Połóż na nim gotowe ciasto francuskie. Rozwałkuj ciasto w cienką warstwę, aby dopasować je do naczynia do pieczenia, biorąc pod uwagę boki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ciasto do formy w kształcie kosza. możesz użyć zarówno okrągłego, jak i prostokątnego kształtu. Odetnij nadmiar ciasta nożem. Wyjmij formę z ciastem do zamrażarki na chwilę podczas przygotowywania nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jabłka, najlepiej sodą, aby zmyć z nich woskową powłokę(jeśli są zakupione). Następnie pokrój je na ćwiartki. Usuń skrzynkę nasienną. Pokrój ćwiartki jabłek na cieńsze kliny o szerokości około 5 mm. Ważne jest, aby pozostawić skórkę na jabłkach, ponieważ w ten sposób kliny utrzymają swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pokrojone plasterki jabłka do odpowiedniego naczynia, dodaj cukier. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij formę z pustym ciastem z lodówki. Ułóż na nim plasterki jabłka w dowolny sposób. Im więcej jabłek, tym smaczniejsze będzie ciasto. Pamiętaj, że kliny nieco się zmniejszą podczas pieczenia, więc nakładaj je na siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż małe kawałki masła równomiernie na jabłkach. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 190°C. piecz ciasto przez około 25-40 minut, aż jabłka będą złote. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj dżem. Przełóż na patelnię i dodaj łyżkę wody. Podgrzej, mieszając, dżem, aż będzie płynny. Jeśli dżem nie jest początkowo gęsty, nie dodawaj do niego wody. Jeśli jest płynny, możesz go w ogóle nie podgrzewać. Najważniejsze jest to, że można go rozmazać pędzlem na powierzchni ciasta. Przygotuj dżem tuż przed upieczeniem ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij formę z gotowym ciastem z piekarnika. Lekko ostudź ciasto. Posmaruj wierzch ciasta gorącym lub płynnym dżemem za pomocą pędzla do gotowania. Po co smarować ciasto dżemem? To nada mu apetyczny połysk. Wyjmij schłodzone ciasto z formy i podawaj. Smacznego!

uwielbiam robić to ciasto! Szybki, prosty i bardzo smaczny!
jabłka do takiego ciasta lepiej wziąć kwaśne odmiany-Granny, Semerenko. Jeśli jabłka są słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru lub nie smarować ciasta dżemem.
dobrze będzie dodać mielony cynamon do nadzienia jabłkowego.
ciasto podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ciepłego ciasta dodaj gałkę lodów waniliowych.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g

Podobne przepisy