skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:

Roztop masło i ostudź.
Krok 3:

Połącz przesianą mąkę, 200 g cukru (dodałam 150 g cukru), skrobię i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:

Białka ubić w stromą, stabilną pianę.
Krok 5:

Do ubitych białek w częściach wprowadzić mieszankę mąki, delikatnie mieszając za każdym razem od góry do dołu, aby białka nie opadły.
Krok 6:

W kawałkach wlej roztopione masło do ciasta. Wymieszać.
Krok 7:

Farsz.
Krok 8:

Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki. Uwolniony sok spuścić. Waga przygotowanych wiśni powinna wynosić co najmniej 100 g.
Krok 9:

Zwiń wiśnie w skrobię.
Krok 10:

Włóż wiśnie do ciasta. Wszystko wymieszać.
Krok 11:

W foremce do ciasta na przemian układaj ciasto i wiśnie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Krok 12:

Schłodzić gotową babeczkę, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
nie ma zbyt wiele do pieczenia na białkach jaj. Jednak bardzo często mam niewykorzystane białka. I zaczynam szukać nowych przepisów, do których można je dołączyć. Tym razem kolejną niezmienną wartością okazała się wiśnia. Trzeba było go też pilnie gdzieś użyć. Postanowiłem więc połączyć te dwa składniki. W Internecie znalazłem ciekawy przepis.
byłem nieco zaskoczony technologią przygotowania ciasta, ponieważ zwykle dodajemy ubite białka do reszty ciasta. Jest to konieczne, aby białka nie osiadły podczas mieszania. A potem - mieszanka mąki w bitych białkach.
najpierw chciałem zrobić półpłynne ciasto z mąki i stopionego masła, a następnie dodać do niego ubite białka. Jednak w ostatniej chwili postanowiłem gotować według przepisu. I okazało się, że w & amp; nbsp; w tym przypadku proponowana technologia jest w pełni uzasadniona. Ciasto, choć trochę się uspokoiło, nie wpłynęło to wcale na smak i konsystencję gotowego ciasta. Babeczka okazała się porowata, miękka i przewiewna. 
wiśnia dodaje niezbędnej kwasowości do babeczki. Oryginalny przepis zawierał 250 g cukru. Wydawało mi się, że jest za dużo cukru i dusiłem go do 200 g.ciasto okazało się umiarkowanie słodkie.
oprócz wiśni babeczkę można przygotować z dowolnymi jagodami.
kolejny mój przepis na babeczkę wiśniową .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g


