Babeczka z wiśniami

miękka, przewiewna babeczka, która po prostu rozpływa się w ustach. W zeszłym miesiącu opublikowałem przepis na babeczkę wiśniową, ale używałem całych jajek. W tym samym przepisie do ciasta potrzebne są tylko białka. Taka babeczka bardzo pomoże, jeśli musisz pozbyć się białek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 78 % 52 g
295 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz przesianą mąkę, 200 g cukru (dodałam 150 g cukru), skrobię i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka ubić w stromą, stabilną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitych białek w częściach wprowadzić mieszankę mąki, delikatnie mieszając za każdym razem od góry do dołu, aby białka nie opadły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kawałkach wlej roztopione masło do ciasta. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki. Uwolniony sok spuścić. Waga przygotowanych wiśni powinna wynosić co najmniej 100 g.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń wiśnie w skrobię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż wiśnie do ciasta. Wszystko wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W foremce do ciasta na przemian układaj ciasto i wiśnie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotową babeczkę, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

nie ma zbyt wiele do pieczenia na białkach jaj. Jednak bardzo często mam niewykorzystane białka. I zaczynam szukać nowych przepisów, do których można je dołączyć. Tym razem kolejną niezmienną wartością okazała się wiśnia. Trzeba było go też pilnie gdzieś użyć. Postanowiłem więc połączyć te dwa składniki. W Internecie znalazłem ciekawy przepis.

byłem nieco zaskoczony technologią przygotowania ciasta, ponieważ zwykle dodajemy ubite białka do reszty ciasta. Jest to konieczne, aby białka nie osiadły podczas mieszania. A potem - mieszanka mąki w bitych białkach.

najpierw chciałem zrobić półpłynne ciasto z mąki i stopionego masła, a następnie dodać do niego ubite białka. Jednak w ostatniej chwili postanowiłem gotować według przepisu. I okazało się, że w & amp; nbsp; w tym przypadku proponowana technologia jest w pełni uzasadniona. Ciasto, choć trochę się uspokoiło, nie wpłynęło to wcale na smak i konsystencję gotowego ciasta. Babeczka okazała się porowata, miękka i przewiewna. 

wiśnia dodaje niezbędnej kwasowości do babeczki. Oryginalny przepis zawierał 250 g cukru. Wydawało mi się, że jest za dużo cukru i dusiłem go do 200 g.ciasto okazało się umiarkowanie słodkie.

oprócz wiśni babeczkę można przygotować z dowolnymi jagodami.

kolejny mój przepis na babeczkę wiśniową .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy