zbiornik na ciasto z mastyksu

Daj radość! Przygotuj oryginalne ciasto mastyksowe! Ciasto w kształcie czołgu można przygotować na urodziny dzieci lub z okazji obchodów Dnia Obrońców Ojczyzny. Poczęstunek wygląda jasno, kolorowo. Ciasta biszkoptowe smaruje się kremem maślanym.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 64 % 48 g
412 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce zmiel zmiękczone masło z cukrem. Wymieszaj mleko z proszkiem kakaowym w osobnym pojemniku, ubij jaja kurze. Wszystko wymieszaj, wlej do mieszanki olejowej. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą bujne i przewiewne. Zagnieść rzadkie, jednorodne ciasto. Wlać ciasto do żaroodpornej formy o średnicy 23 cm. piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, ostudź, pozostaw na co najmniej 6 godzin. Następnie pokrój ciasto wzdłuż na 3 ciasta. Przytnij ściany boczne. Zrób wieżę i elewację ze ścian bocznych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj krem. W pojemniku ubij miękkie masło mikserem. Dodaj skondensowane mleko kawałek po kawałku, nie przerywając ubijania. Krem powinien być bujny i przewiewny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj ciasta kremem, złóż je w żądanej kolejności. Przykryj całą konstrukcję kremem maślanym. Wstaw do lodówki na mniej niż 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić "siatkę" kamuflażu, pomaluj mastyks żelowymi barwnikami spożywczymi. Aby to zrobić, mastyk należy podzielić na 6 części i pomalować 2 części w odcieniu zieleni, 2 brązowe i po jednej w kolorze czarnym i ciemnoszarym. Posyp powierzchnię roboczą cukrem pudrem, rozwałkuj zielone ciasto (o grubości 3-4 mm), połóż małe kawałki innych kolorów na wierzchu i ponownie rozwałkuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj zbiornik masą uszczelniającą. Dobrze wygładź i wygładź. Po wyrównaniu góry i przejściu na boki nie wracaj do ponownego wygładzania góry, ponieważ mastyk się rozciągnie. Odetnij nadmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z czarnego mastyksu wykonaj taśmy gąsienicowe, narzędzie i koła. Narzędzie należy umieścić na drewnianym szpikulcu. Możesz również dodać kilka drobnych szczegółów i skrawków mastyksu, aby uzyskać kompletność.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dołącz wszystkie części. Ciasto jest gotowe!

,.Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal / 100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy