babeczka bez mąki

miękki, apetyczny, czekoladowy, z prostych składników! Ciasto bez mąki można przygotować na płatkach owsianych. Dokładniej, z mielonych płatków owsianych, których wypieki są nie mniej smaczne, przewiewne i delikatne. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 54 % 36 g
364 kcal
IG: 0 / 39 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą i bardzo smaczną babeczkę czekoladową bez mąki? Bardzo szybko i łatwo. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jaja są duże, wybrane. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Czekolada jest gorzka o zawartości kakao od 56-72%. Jeśli weźmiesz słodszą mleczną czekoladę, lepiej zmniejszyć ilość cukru o jedną trzecią lub połowę, aby babeczka nie okazała się zbyt słodka. Możesz wziąć płatki drobno lub grubo zmielone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię włożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę. Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając rozpuść. Zdejmij masę z ognia i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp płatki owsiane do blendera i zmiel na prawie mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielone płatki natychmiast wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Natychmiast Wstaw miskę białek do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij żółtka z cukrem na bujną, jasną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę czekoladowo-maślaną do żółtek i ponownie ubij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zmielone płatki owsiane z proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj mikserem lub szpatułką. Masa okaże się lepka i bardzo lepka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka mikserem w puszystą, uporczywą pianę. Należy zachować ślad trzepaczki odpowiednio ubitych białek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubite białka w kilku krokach wprowadzić do ciasta, za każdym razem mieszając masę szpatułką od góry do dołu. Ciasto stopniowo się upłynnia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do ciasta. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika, lekko ostudź w formie, a następnie przełóż na półmisek i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy