mokra babeczka biszkoptowa

delikatna i miękka babeczka z ciasta biszkoptowego! Bardzo często babeczki po upieczeniu pozostają suche i trzeba je podlewać syropami i różnymi impregnatami. Dzięki temu przepisowi nie musisz tego robić-babeczka jest zrobiona z wilgotnym, ciężkim miękiszem. Sekret tkwi w specjalnym ubijaniu jajek.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 68 % 38 g
275 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do zrobienia ciasta. Dokładna gramatura jest ważna dla tego przepisu, dlatego lepiej zważyć wszystkie składniki na wadze kuchennej. Kolejnym sekretem udanego ciasta są produkty o tej samej temperaturze, pokojowej. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i mleko. Masło zostanie stopione, więc nie trzeba go wyjmować. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę w tej samej ilości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do rondla z grubym dnem i umieść na małym ogniu. Grube dno naczyń zapobiegnie szybkiemu stopieniu się i przypaleniu masła. Jeśli nie ma odpowiednich naczyń, rozpuść masło w łaźni wodnej. Lub użyj kuchenki mikrofalowej. Głównym warunkiem jest to, że masło nie powinno się gotować, tylko się stopić. W przeciwnym razie surowica oddzieli się od niego. Schłodzić stopione masło do temperatury pokojowej, a dopiero potem użyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i przewiewne. Ponadto przesiewanie pozwala oddzielić małe zanieczyszczenia, które mogą być obecne w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia i sól do mąki, wymieszaj. Mieszanie suchych składników zapewnia ich równomierne rozprowadzenie w całej masie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to tak delikatnie, jak to możliwe, aby żółtko nie dostało się do białka. Obecność nadmiaru zanieczyszczeń nie pozwoli białkom dobrze się ubić, więc nawet naczynia powinny być absolutnie czyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij ubijać białka mikserem. Ten proces jest na tyle długi, że lepiej go nie robić ręcznie. Bez zatrzymywania ubijania dodaj cukier do masy białkowej. Wlej go powoli, cienkim strumieniem. Ubij białka na puszystą białą masę. Trzepaczki miksera powinny pozostawić na nich wyraźny ślad.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bez wyłączania miksera dodaj żółtka do masy białkowej. Po całkowitym wymieszaniu przestań ubijać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suche składniki do ubitych jajek, wlej mleko i stopione schłodzone masło. Delikatnie wymieszaj masę szpatułką. W tym celu lepiej jest wziąć silikonową szpatułkę. Nie uszkadza struktury ubitych produktów, a wypieki nie opadną w przyszłości. Mieszaj ruchami od dołu do góry, jakby zakopując wprowadzone produkty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj naczynie do pieczenia ciasta. Mam silikonową formę o wymiarach 20 * 7 cm, jeśli jest to silikon, nie musisz nic robić. Jeśli inny materiał-nasmaruj formę małym kawałkiem masła. Lub wyłóż go papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Spłaszcz górę szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół. Nie otwieraj drzwi piekarnika w tym procesie, aby babeczka się nie opaliła. Czas pieczenia zależy od piekarnika i formy, w której będzie pieczona babeczka. Waha się od 25 do 40 minut. Spójrz na wygląd babeczki. Mój piecze przez 30 minut. Gotowość można również określić za pomocą drewnianego patyczka. Musimy przebić gotową babeczkę. Jeśli kij wyjdzie suchy, bez kawałków mokrego ciasta-ciasto jest gotowe.

bardzo udany przepis! Ciasto naprawdę okazuje się wilgotne w środku. Myślę, że to świetna baza do ciast, jeśli upieczesz je w okrągłym kształcie. Ale po prostu, bez dodatków i kremów, jest pyszny!

--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy