ciasto z nadzieniem twarogowym

do gorącej herbaty lub kawy jest to, czego potrzebujesz! Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Zamiast kandyzowanych owoców możesz dodać do nadzienia suszone śliwki, suszone morele lub orzechy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 66 % 31 g
228 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir, sodę oczyszczoną octem i olej słonecznikowy. Jeszcze raz ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta. Ubij mikserem na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być lepkie, jednorodne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj twaróg z cukrem, śmietaną i jajkiem. Zmiel do uzyskania gładkości. Dodaj śmietanę, skrobię i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kandyzowane owoce i ponownie wymieszaj. Kandyzowanych owoców nie można dodawać. Ale z nimi naprawdę smakuje lepiej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia ułożyć ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wlej nadzienie na środek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp nadzienie kandyzowanymi owocami. Piec ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180°.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy